Børnehospital ramt i russisk angreb mod "forsvarsindustrielle mål"

Ukraine-krisen

09/07/2024

Arkivfoto: Shutterstock
Arkivfoto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skete dagen før, et tre dage langt NATO-topmøde skulle gå i gang.

Mandag var en blodig dag i den mere end to år lange krig mellem Ukraine og Rusland.

Ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau, RIA, meldte det russiske forsvarsministerium, at man havde udført en række angreb på "forsvarsindustrielle mål og flybaser" i Ukraine.

Det vides ikke, om det var et planlagt mål, eller om et missil kom på afveje, men ifølge ukrainske medier og myndigheder blev et ukrainsk børnehospital ramt i missilregnen.

Det skriver den ukrainske præsident, Volodomy Zelenskyj, på X.

Flere medier har fundet frem til overvågningsoptagelser, der viser missilet slå ned i børnehospitalet. Artiklen fortsæter under opslaget.

Dødstallet stiger

I første omgang blev mindst ni meldt dræbt i angrebene, men siden er det tal blevet opjusteret.

23 er således bekræftet døde, og det tal ventes at stige i takt med, at frivillige og redningspersonale når igennem murbrokkerne i kampen for at finde overlevende.

Rusland har gentagne gange nægtet at have målrettet civile og civil infrastruktur, selvom dets angreb har dræbt tusindvis af civile, siden det lancerede sin fuldskala invasion i februar 2022.

NATO-topmøde starter i dag

Angrebet kom dagen før ledere af NATO-landene begynder et tre-dages topmøde for den militæralliance, som Zelenskyj forventes at deltage i med krigen i Ukraine et af fokuspunkterne.

"Denne ubarmhjertige aggression - en total tilsidesættelse af menneskeliv, der bringer europæisk og transatlantisk sikkerhed i fare - er grunden til, at ledere vil indgå betydelige sikkerhedsforpligtelser over for Ukraine i denne uge," skrev den amerikanske ambassadør i Kiev, Bridget Brink, mandag på X.

Senioranalytiker i Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo, siger til TV 2, at angrebet mandag skal ses som en advarsel til NATO.

"Hovedstaden er forholdsvis godt sikret med luftforsvar, så det har russerne haft svært ved. Jeg har endnu ikke kunnet se, hvilke baner de her missiler har fulgt. Tilsyneladende har et eller andet gjort, at man ikke har fået varlet tids nok ved det her angreb. Det er en påmindelse om, at der skal gøres mere for at sikre Ukraine," siger Jacob Kaarsbo.