WHO kræver handling: 300 børn døde af hostesaft

Udland

24/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De opfordrer til øjeblikkelig og koordineret handling

Verdenssundhedsorganisationen har opfordret til "øjeblikkelig og samordnet handling" for at beskytte børn mod forurenet medicin efter en bølge af børnedødsfald i forbindelse med hostesirup sidste år.

Det skriver The Guardian

I 2022 døde mere end 300 børn - hovedsageligt under 5 år - i Gambia, Indonesien og Usbekistan af akut nyreskade. Dødsfaldene var forbundet med forurenet medicin, sagde WHO i en erklæring mandag.

Medicinen der var årsag til de mange dødsfald var hostesaft som havde høje niveauer af diethylenglycol og ethylenglycol.

Bør ALDRIG findes i medicin

Et apotek i Jakarta, Indonesien viser et skilt, der siger, at salget af medicinsk hostesaft er midlertidigt standset.

"Disse forurenende stoffer er giftige kemikalier, der bruges som industrielle opløsningsmidler og frostvæske, der kan være dødelige, selv indtaget i små mængder, og som aldrig bør findes i medicin," sagde WHO.

Ud over landene ovenfor fortalte WHO mandag til Reuters, at Filippinerne, Timor Leste, Senegal og Cambodja kan blive ramt, fordi de muligvis har medicinen til salg. Det opfordrede til handling på tværs af sine 194 medlemslande for at forhindre flere dødsfald.

"Da disse ikke er isolerede hændelser, opfordrer WHO forskellige nøgleinteressenter involveret i den medicinske forsyningskæde til at tage øjeblikkelig og koordineret handling," sagde WHO.

Ikke første gang der advares

WHO har allerede sendt specifikke produktadvarsler i oktober og tidligere på måneden og bedt om, at medicinen fjernes fra hylderne. Det gælder hostesaften fremstillet af Indiens Maiden Pharmaceuticals og Marion Biotech, som er forbundet med dødsfald i henholdsvis Gambia og Usbekistan.

Det udstedte også en advarsel sidste år for hostesaft fremstillet af fire indonesiske producenter, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex og PT AFI Pharma, som blev solgt på hjemmemarkedet.

De involverede virksomheder har enten afvist, at deres produkter er blevet forurenet eller afvist at kommentere, mens undersøgelserne er i gang.

WHO gentog sin opfordring til, at de produkter, der er markeret ovenfor, fjernes fra cirkulationen, og opfordrede mere bredt til, at landene sikrer, at medicin til salg er godkendt af de kompetente myndigheder.