Vil godkende brug af atomvåben: Putins allierede på vej med ny doktrin

Udland

17/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er uklart, om doktrinen også vil omfatte de russiske atomvåben, der er i landet.

Belarus vil fremsætte en ny militærdoktrin, der for første gang giver mulighed for brug af atomvåben.

Det sagde landets forsvarsminister tirsdag ifølge Associated Press.

"Vi kommunikerer klart Hvideruslands synspunkter om brugen af ​​taktiske atomvåben stationeret på vores territorium," sagde forsvarsminister Viktor Khrenin på et møde i Hvideruslands sikkerhedsråd. "Et nyt kapitel er dukket op, hvor vi klart definerer vores allierede forpligtelser over for vores allierede."

Doktrinen skal forelægges til godkendelse for Den Al-Belarussiske Folkeforsamling, et repræsentativt organ, der opererer i Belarus sideløbende med parlamentet. Belarus, der er tæt allieret med Rusland, havde både taktiske og langtrækkende atomvåben, da det var en del af Sovjetunionen, men overførte dem til Rusland efter Unionens sammenbrud.

Russiske atomvåben i Belarus

Rusland sendte taktiske atomvåben for at blive stationeret i Belarus sidste år, selvom der ikke er detaljer om hvor mange.

Rusland har sagt, at det vil bevare kontrollen over disse våben, som er beregnet til brug på slagmarken og har korte rækkevidde og forholdsvis lavt udbytte.

Det er ikke umiddelbart klart, hvordan den nye doktrin kan anvendes på de russiske våben.

Rusland brugte Belarus' territorium som et springbræt til at sende sine tropper ind i Ukraine i februar 2022 og har bevaret sine militærbaser og våben der, selvom hviderussiske tropper ikke har deltaget i krigen.

Belarus' Sikkerhedsråds sekretær, Alexander Volfovich sagde, at placeringen af ​​russiske atomvåben i Belarus har til formål at afskrække aggression fra Polen, et NATO-medlem.

"Uheldigvis tvang udtalelser fra vores naboer, især Polen ... os til styrke den militære doktrin," sagde han.