Tyreløbet i Pamplona: 6 tilskadekomne, 1 spiddet, på første dag

Udland

09/07/2024

Foto: Screenshot, @PETAUK / X
Foto: Screenshot, @PETAUK / X

Skrevet af J. Bøgen

Video fra løbet viser, hvordan deltagerne må springe over en mand, der er kommet til skade.

Det traditionsrige tyreløb i Pamplona er skudt i gang i forbindelse med den ni dage lange San Fermin Festival i Spanien.

Og selvom ruten "kun" er 875 meter lang, er der ikke det store at sige til, at der allerede på førstedagen er meldinger om seks tilskadekomne, heraf en, der blev spiddet af en af tyrene.

En video, der er delt af den engelske gren af dyreretighedsgruppen PETA viser, hvordan en mand lunter afsted, uden at være opmærksom på den store tyr, der er på vej bag ham med markant højere hastighed. Den ender med at stange manden i ryggen, så han vælter og efterfølgende må tilses af lægepersonale.

Inden lægepersonalet når frem, kan man se de andre deltagere springe over manden på jorden for at komme væk fra tyrene.

Kort efter ser man en mand i en rød skjorte falde og lægge sig oven på den stangede mand. Det er usikkert, om der er tale om endnu et uheld, eller om manden i den røde skjorte gør det for at beskytte den første mand.

Artiklen fortsætter under videoen.

Traditionsrig og kontroversiel festival

Netop tyreløbet i Pamplona har udviklet sig til at være et international trækplaster for turister, ligesom løbet de sidste 30 år er blevet sendt på nationalt fjernsyn i Spanien.

Traditionen har sine rødder i en praksis fra det 14. århundrede, hvor landmænd transporterede tyre fra markerne uden for byen ind til tyrefægtningsringen, hvor de skulle slås ihjel om aftenen.

I dag bliver tyreløbet i Pamplona også afsluttet med, at de seks tyre, der bliver sluppet fri i gaderne, skal bruges til tyrefægtning om eftermiddagen samme dag.

Hvert år kommer mellem 50 og 100 mennesker til skade som følge af tyreløbet. Siden 1910 har 15 mennesker mistet livet som følge af skader fra tyreløbet med det seneste dødsfald i 2009.

Alle kan i teorien deltage i løbet, hvis man er fyldt 18 år, løber i samme retning som tyrene, ikke opildner tyrene og desuden ikke er påvirket af alkohol.

Dyrevelfærdsgrupper protesterer hvert år mod tyreløbene, da de mener, det er dyremishandling, at man på den måde stresser tyrene. Derudover er der også højrøstet kritik af tyrefægtningen, der ofte ender med, at tyren bliver dræbt.