Trump vil have Grønland - sikkerhedsekspert frygter, Norge er det næste

Udland

10/01/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er specifikt øgruppen Svalbard, professoren frygter, Trump vil rette blikket mod.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Professor Tore Wig fra Universitetet i Oslo advarer om, at den kommende amerikanske præsident Donald Trumps udmeldinger om Grønland kan skabe alvorlig usikkerhed for Norge, herunder Svalbard.

Det siger professoren i NRK's "Politisk kvarter" ifølge Dagbladet.

Trumps antydninger om at bruge militær magt til at få kontrol over Grønland og andre strategisk vigtige områder har affødt bekymring, da det kan underminere den transatlantiske alliance, som har sikret norsk sikkerhed siden Anden Verdenskrig.

Svalbard efter Grønland?

Wig påpeger, at hvis Trump ønsker at overtage Grønland, kan det være muligt at spekulere i, at han også ser på Svalbard som et muligt mål.

Han understreger dog, at dette ikke nødvendigvis vil ske, men at det er en risiko, der ikke kan ignoreres. Trumps fokus på at indgå forhandlinger og lave "deals" gør, at Svalbard kan blive et forhandlingskort i relation til Rusland eller andre aktører.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har reageret kraftigt på Trumps udtalelser og understreger, at det ikke er acceptabelt at antyde, at et land kan overtage territorium, fordi det er af interesse. Støre afviser også kritikken af, at Norge ikke har tilstrækkelig kontrol med de kinesiske forskere på Svalbard og påpeger, at Svalbard er en del af Norge, som er underlagt internationale aftaler.

Seniorforsker påpeger forskelle

Seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansen Instituttet tror ikke, at Trump skulle være interesseret i at overtage Svalbard, idet han mener, at situationen på Grønland adskiller sig væsentligt fra Svalbard.

Østhagen understreger, at Grønland har udtrykt ønske om selvstændighed fra Danmark, mens Svalbard er en del af Norges suverænitet, og eventuelle forsøg på at overtage øgruppen ville møde massiv international modstand.

Der er dog bekymring for, at Trumps udtalelser om at bruge militær magt mod Grønland kunne føre til yderligere spændinger, der kan underminere den vestlige, liberale verdensorden og skabe øget usikkerhed i Arktis.