Synes du, politik er en børnehave? En afstemning i England vil i hvert fald bekræfte din opfattelse

Udland

23/02/2024

Foto: Screenshot, @guardiannews / YouTube
Foto: Screenshot, @guardiannews / YouTube

Skrevet af J. Bøgen

Det kan godt være, man synes, det er slemt i Folketinget, men de scener er trods alt ikke noget, vi ser blandt de danske folkevalgte ...

Bølgerne kan ofte gå højt i politik.

Der er meget på spil, det handler om nogle, ofte personlige, værdier, og det gør det ikke bedre, når der også er følelser involveret.

Men hvor vi i Danmark er vant til, at debatterne i Folketinget trods alt bliver afviklet på nogenlunde civiliseret vis, kan man ikke påstå det samme om debatter i det britiske parlament.

For det første er der en tradition i England for, at medlemmerne af parlamentet må råbe og skrige undervejs i debatter, selvom det er en anden, der har taletiden, og det er nærmere reglen end undtagelsen, at en given politiker er nødt til at standse sin talestrøm, indtil tilråbene har lagt sig.

Men det er trods alt ikke hver dag, at en stor del af parlamentet simpelthen rejser sig fra deres sæder og forlader parlamentet i vrede protester. Det sker dog, og en af de gange var onsdag.

Krigen i Gaza

Følelserne var nemlig uden på tøjet under en debat omkring krigen mellem Gaza og Israel, og de tre største politiske partier forsøgte at udmanøvrere hinanden i forbindelse med en afstemning om en våbenhvile.

Det gik for alvor galt, da parlamentets taler valgte at ignorere den almene praksis og tillade en afstemning, hvilket hjalp oppositionslederen fra Labour til at undgå et storstilet oprør blandt partiets egne medlemmer.

Det fik medlemmer af regeringspartiet De Konservative og et andet oppositionsparti, Det Skotske Nationalparti, til at forlade lokalet i protest.

Efterfølgende endte parlamentets taler med at undskylde og forklare, at han tog beslutningen om at tillade afstemningen, fordi han var bekymret for lovgivernes sikkerhed (flere medlemmer af det britiske parlament har modtaget trusler på grund af deres holdning til krigen).

Se et sammenklip af det absurde optrin i videoen.