Sverige frygter russisk indblanding ved valget

Udland

04/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

11. september går 7,5 millioner stemmeberettigede svenskere til valg, men nu frygtes der russisk indblanding

Sverige har sagt, at det er i "høj beredskab" for ekstern intervention i dets kommende valg på grund af øgede spændinger med Rusland.

Det skriver The Guardian

High alert op til valget

Det skandinaviske lands nyligt genetablerede psykologiske forsvarsagentur sagde, at det havde set en øget aktivitet fra udenlandske kilder efter dets ansøgning om at blive medlem af Nato, og det var forberedt på muligheden for "noget ekstraordinært" i optakten til valgdagen den 11. september.

Mikael Östlund, en talsmand for det psykologiske forsvarsagentur, sagde:

"Vi er på high alert hele tiden, men vi er klar over, at det kan være en lejlighed, hvor nogen gerne vil skade Sverige, påvirke den svenske demokratiproces, ved at gøre noget ekstraordinært mod slutningen af ​​valgkampen.”

Den kolde krigs regeringsorgan, der havde til formål at beskytte demokrati, meningsfrihed og uafhængighed, blev genindført i januar på grund af stigende frygt for russisk aggression.

Östlund sagde, at de så "øget aktivitet" fra uden for landet, hvoraf nogle var "temmelig intens", efter Sveriges beslutning om at ansøge om at blive medlem af Nato

Vil skade Sverige og valget

Igangværende desinformationskampagner, der ser ud til at komme fra Rusland, omfatter påstande om, at Sverige er et svagt land og ikke er sikkert for flygtninge.

"Det er noget, vi før har set fra russiske aktører og også enkeltpersoner," sagde Östlund og fortsatte:

"Vi ved, at fremmede magter og lande, der har kapaciteten, kan være interesserede i at skade Sverige og skade valget eller forsøge at udvide splittelsen mellem etniske grupper. Så vi er forberedt på den begivenhed, at i løbet af de sidste uger, jo tættere på valgdagen vi kommer, kan der ske noget, som vi har ret kort tid til at imødegå."

En nyligt lanceret offentlig oplysningskampagne hed "bli inte lurad" (lad dig ikke narre) og opfordrede folk til at tænke over kilden og udgiveren af ​​information, før de deler den online.

Også truet af enkeltpersoner

Valget står også over for truslen om indgriben fra enkeltpersoner og ekstremister. En anklager bekræftede i sidste uge, at Annie Lööf, lederen af ​​Centerpartiet, var det planlagte mål for et formodet terrorangreb, som dræbte en anden kvinde, ved en politisk festival på Gotland i juli.

Frederik Bratt, den svenske sikkerhedstjenestes øverstkommanderende for valget, sagde, at selv om der ikke var tegn på en øget trussel mod valget, var den igangværende trussel fra enkelte aktører "kompleks og en udfordring".