De fleste mennesker nyder julefestlighederne, samtidig søger tusindvis hjælp til en grim tilstand. Hvert 13. sekund besøger nogen siden halsbrand og sure opstød på det britiske National Health Service hjemmeside. Det viser ny data
Det skriver The Sun
Der er anslået 13.200 besøg på hjemmesiden i løbet af juledag og anden juledag – svarende til én visning hvert 13. sekund.
Halsbrand er en brændende følelse i brystet forårsaget af mavesyre, der bevæger sig op mod halsen og kan give sur refluks. Mange mennesker lider af sygdommen fra tid til anden, og nogle gange kan der ikke være nogen åbenlys årsag til det.
Imidlertid siger NHS, at det ofte kan være forårsaget eller endda blive værre af visse fødevarer og drikkevarer såsom kaffe, tomater, alkohol, chokolade og fed eller krydret mad.
Her er symptomerne
Det kan også være forårsaget af overvægt, rygning, graviditet, stress og angst, en stigning i medicin, hormoner og brok. Der kan altså være mange grunde til at man bliver ramt af halsbrand.
Symptomerne på halsbrand er gode at kende, så man ikke blive forskrækket hvis det sker for en selv:
brændende fornemmelse i midten af brystet
sur smag i munden
hoste eller hikke, der bliver ved med at komme tilbage
hæs stemme
dårlig ånde
oppustethed og kvalme.
Det kan du selv gøre:
Mens halsbrand er ubehageligt er det ikke farligt, og der er flere ting man selv kan gøre for at afhjælpe symptomerne. Der er flere ting man kan spise, som skulle hjælpe.
Fedtfattige kiks, knækbrød og tvebakker, er en god idé, da tørt brød uden fedt neutraliserer mavesyren. Det kan også give mening at snuppe en banan, da de indeholder syreneutraliserende stoffer og kan neutralisere syren i din mave. Mandler har også en syreneutraliserende virkning og beskytter mavens slimhinder. Derfor giver det mening at tage en håndfuld mandler og tygge dem grundigt.
Et glas mager mælk som minimælk eller skummetmælk kan tage den værste brændende fornemmelse. Drik ikke fed mælk. Det kan få mavesyren i gang. Drik heller ikke for meget mager mælk.
Alternative behandlingsmuligheder
Rør en teske natron ud i et glas, og drik det. Natron smager salt og kan give en boblefornemmelse i maven på samme måde som kulsyre i sodavand. Du kan komme lidt saftevand eller sukker i, hvis du ikke bryder dig om smagen.
Du kan også røre en teske kartoffelmel i et glas vand, og drik det. Rør eventuelt en smule saft eller sukker i vandet, hvis du ikke bryder dig om smagen.
Et andet tip er at rive to kartofler på et rivejern, og lad dem stå i et glas vand i mindst en time. Si og pres kartofler og vand gennem et klæde eller en si, så saften siver ned i en skål, og drik den.