Skræmmende afsløring fra mand, der vaagnede-efter-12-aars-koma

Udland

24/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er lige dele ufatteligt og skræmmende!

Koma er en tilstand af dyb bevidstløshed. Her er personen er ude af stand til at reagere på stimuli og interagere med omverdenen.

Tilstanden kan skyldes forskellige faktorer såsom traume til hovedet, iltmangel, infektioner eller forgiftninger. Prognosen for en person i koma er ikke særlig optimistisk, især hvis tilstanden varer længe. Selvfølgelig er der også utrolig historier.

En af disse handler om Martin Pistorius. Martin er mand fra Sydafrika, der røg ind i en helt speciel tilstand som 12-årig og først vågnede op igen 12 år senere.

Tragedien

Martin voksede op som en normal dreng indtil den dag, hvor han pludselig blev meget syg og blev indlagt på hospitalet. Lægerne var ikke i stand til at diagnosticere hans sygdom præcist og forudsagde, at han ville dø inden for få måneder.

Men Martin overlevede og endte i en komatøs tilstand. Hans tilstand blev gradvist forværret, og til sidst faldt han ind i et vegetativt stadie, hvor han ikke kunne kommunikere eller bevæge sig.

Lægerne fortalte Martins familie, at han aldrig ville være i stand til at komme ud af sin koma. Hans familie nægtede dog at opgive håbet og tog sig af ham hver dag i 12 år. De vaskede ham, gav ham mad og tog sig af hans basale behov, mens han lå ubevægelig på sin seng.

Det var en stor byrde for Martins familie at tage sig af ham i så mange år, især fordi han tidligere havde været en sund og aktiv dreng. De talte med ham hver dag og formodede, at han ikke forstod noget af det, de sagde til ham.

Den foruroligende dag

Efter 12 år vågnede Martin dog op fra sin koma og begyndte at kommunikere med sin familie og læger. Det var en utrolig oplevelse for alle, da de troede, han var hjerneskadet og ikke var i stand til at forstå noget af det, der blev sagt til ham i løbet af de 12 år.

Martin fortalte senere, at han havde været fuldt bevidst om alt, hvad der foregik omkring ham, men at han var låst fast i sin egen krop og ikke var i stand til at kommunikere med nogen.

Efter at have genvundet nogle af sine motoriske færdigheder og evnen til at kommunikere, begyndte Martin at arbejde på at genopbygge sit liv. Han flyttede til England og fik et job, hvor han kunne arbejde hjemmefra og kommunikere via computeren.