Skole bruger fingeraftryk for at overvåge elevers toiletbesøg

Udland

07/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Vil undgå vandalisme og lort på loftet, skal vi indføre lignende i Danmark?

Eleverne bliver bedt om at scanne deres fingeraftryk i undervisningstiden, hvis de vil have adgang til toiletterne på en skole i det sydvestlige Sydney.

Det skriver ABC

Moorebank High School har implementeret et fingeraftrykssystem i juni, for at undgå at bruge tusindvis af dollars om året på at restaurere vandaliserede badeværelser.

En af eleverne, Daniel Scutella sagde, at det var normalt at gå på toilette for at finde det med afføring smurt på væggene. Det fik ham ofte til at vente til han kom hjem med at bruge toilette.

"Ofte har der været tilfælde, hvor folk har smidt deres afføring på loftet," sagde han og fortsatte:

"Det sker i hvert fald et par gange om året. Det er ret ulækkert."

Udover afføring på vægge og loft er det ifølge Daniel ikke unormalt at der er urin på gulvet og skader på dørene.

Næsten 1000 elever registreret

På nuværende tidspunkt har de fleste af skolens 1.000 elever har registreret deres fingeraftryk for at bruge badeværelserne i undervisningstiden.

En talskvinde for undervisningsministeriet sagde dog, at systemet ikke er obligatorisk.

"Hvis elever eller forældre foretrækker det, kan eleverne også få adgang til toiletterne i disse tider ved at få et adgangskort fra kontoret," sagde hun og fortsatte:

"Alle forældre blev underrettet … via skolens nyhedsbreve, og referaterne fra lokalsamfundets fokusgruppemøder blev også sendt til alle forældre."

Skolen har modtaget mindst to klager, som nu behandles af skolens rektor, Vally Grego.

Bekymret for cybersikkerhed

Alana Maurushat, en ekspert i cybersikkerhed og adfærd ved Western Sydney University, sagde, at hun ikke troede på, at unge studerende ville forstå implikationerne af at give deres fingeraftryk frivilligt.

"Jeg har aldrig hørt om studerende, der scanner fingre i Australien for at få adgang til toiletter," sagde hun og fortsatte:

"For mig er dette en krænkelse af privatlivets fred, udgør en cybersikkerhedsrisiko for stjålne biometriske data og en potentiel fysisk sikkerhedsrisiko for eleverne. Jeg vil opfordre skolen til at genoverveje denne foranstaltning, og alle elever med bekymringer til at indgive en klage til Privacy Commissioner."

Fokusgruppe med forældre sagde god for idéen

Ideen til at implementere et "fingeraftryksdataindsamlingssystem" blev først rejst af skolen med forældre som en del af en fokusgruppe for omkring to år siden. Gruppen af ​​forældre var til at begynde med bange for at anvende fingeraftryk fra teenagere, men stemte til sidst for og sagde, at det var den mindst invasive løsning, der kunne prøves.

"Det er ikke sådan, at du kan sætte kameraer derinde. Du kan ikke sætte en sikkerhedsvagt derinde - det er absurd," sagde Julia Scutella, Daniels mor og formand for fokusgruppen.

"Da vi begyndte at se, at det var den type teknologi, der allerede er blevet prøvet og testet før, og det vil ikke være obligatorisk, og det vil give en følelse af kontrol over et område, der har så lidt kontrol, så er det værd at give et forsøg. Hvis vi ikke gør noget og ser, hvad resultaterne er, så ved vi det ikke." siger hun.

Vil også hjælpe med at stoppe dampere

Skolen siger, at besøgsloggen, der genereres af fingeraftrykssystemet, vil hjælpe personalet med at indsnævre, hvem der vandaliserer skolens toiletter, men systemet vil også hjælpe med at tackle det voksende problem med elever, der damper i undervisningen.

Daniel sagde, at brugen af ​​hans fingeraftryk for at få adgang til toiletterne var umagen værd.

"Jeg har ikke noget imod det, [mit fingeraftryk] føles ikke så vigtigt for mig," sagde han. "Det er det værd, hvis det kan lægge lidt ansvar på de mennesker, der ødelægger det for resten af ​​skolen, og det sætter jeg pris på."