Forsvundet skib fundet 100 år senere: Blev fanget på undervandsbilleder

Udland

27/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Skibet forsvandt efter en storm ud for Australiens kyst for næsten 120 år siden

Den 9. juli 1904 tog SS Nemesis og dets 32-medlemmer besætning afsted fra Newcastle, Australien, med kurs mod Melbourne.

Fyldt med kul nåede det 73 meter lange fartøj aldrig til sin destination efter at være forsvundet i en hård storm et sted ud for New South Wales' kyst.

Sidst skibet blev set, var det ikke langt fra kysten ud for Wollongong, hvor det blev opdaget af et andet skib i nærheden, også fanget i det barske hav.

I ugerne efter denne sidste optræden begyndte ligene af besætningen og dele af skibet – inklusive styrevæggen – at skylle op på Cronulla Beach.

Det skriver Ladbible

Hvem var med ombord?

Men på trods af en enorm offentlig interesse for det forsvundne skib og dets besætning af folk fra Australien, Storbritannien og Canada, blev det aldrig fundet.

Og efter mere end et århundrede i 2022, ledte Subsea Professional Marine Services efter tabte fragtcontainere lige ved Sydney, da de endte med at støde på vraget.

Fjernsensorfirmaet faldt stort set over det ved et uheld kun 26 kilometer fra kysten.

Med en stærk anelse var vraget faktisk den forsvundne SS Nemesis, Heritage New South Wales fik Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) involveret, så de kunne identificere det.

CSIRO brugte avancerede multi-stråle ekkolod til at kortlægge havbunden, før de sendte kameraer ned.

Fanget på undervandsbilleder

Organisationen var i stand til at fange undervandsbilleder af vraget og efter at have sammenlignet det med historiske fotos og skitser, kunne de bekræfte, at det var det forsvundne skib.

"Vraget ligger op mod kanten af kontinentalsoklen og står oprejst på havbunden, men viser tydelige skader og forringelser ved både stævn og agterstævn," forklarede CSIROs hydrografiske landmåler Phil Vandenbossche i en pressemeddelelse.

"Vores visuelle inspektion af vraget ved hjælp af faldkameraet viste, at nogle nøglestrukturer stadig var intakte og identificerbare, herunder to af skibets ankre, der lå på havbunden."

Derfor gik det ned

Undersøgelsen gjorde det også muligt for forskere at identificere præcis, hvad der skete med skibet, da de tror, at motoren blev overvældet af den hårde storm.

Da SS Nemesis så blev ramt af en megabølge, sank den alt for hurtigt til, at redningsbådene kunne bruges.

Senior maritime arkæolog hos Heritage NSW, Dr. Brad Duncan, tilføjede: "Denne opdagelse og bekræftelse af vragets identitet giver ikke kun betydelige arkæologiske oplysninger om skibet og forlisbegivenheden, men, hvad der er endnu vigtigere, kan den tilbyde en vis trøst til familierne og vennerne til disse. som omkom ombord, da det giver et sted, hvor de kan tage hånd om deres kære."

Dem med potentielle familieforbindelser til besætningsmedlemmerne, der døde under SS Nemesis-vraget, opfordres til at kontakte Heritage New South Wales.