Opdager ny og dødelig virus: Flere smittede

Udland

10/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Coronavirus er stadig en del af vores hverdag. Flere steder er der stadig restriktioner, og vi frygter endnu en omgang nedlukninger i efteråret, hvor virus generelt set får bedre fat. Måske er coronavirus ikke det eneste, vi skal frygte.

En ny virus er nemlig opdaget i Kina. Ja, nok engang er arnestedet Kina, hvor forskere har opdaget en ny virus, der siges at være relateret til Nipah-virussen. Den virus forårsager alvorlig sygdom hos mennesker.

Det viser en ny undersøgelse i det anerkendte medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine.

35 personer siges at være inficeret med det nye virus, som tilhører familien Paramyxoviridae. Virusfamilien er kendt for at forårsage dødelig sygdom. Andre kendte vira fra familien er hendra-virus og nipah-virus.

Nipah-virus er en såkaldt zoonose, hvilket betyder, at virussen kan overføres fra dyr til mennesker.

Generelt forårsager en infektion fra nipah-virus mild sygdom hos grise, men alvorlig sygdom hos mennesker. Virussen har fået sit navn fra en daddelpalme, som tiltrækker de flagermus, der bærer sygdommen.

Den nye virus har fået navnet Langya henipavirus (LayV). Den blev opdaget i forbindelse med behandling af feberramte patienter i den østlige del af Kina.

Alle patienterne har det til fælles, at de for nylig har haft kontakt med dyr.

Symptomer som hoste, appetitløshed og muskelsmerter

Sygdommen er potentielt dødelig, og kan forårsage alvorlig sygdom.

Nogle rapporterede også, at sygdommen forårsagede kvalme, hovedpine og opkastning. Dertil blev der registreret patinter med en unormalt lav koncentration af blodplader, unormalt lave niveauer af hvide blodlegemer og nedsat funktion i både lever og nyrer.

Forskerne fandt derefter ud af, at særligt spidsmus i området havde været bærere af virussen, men den blev også fundet hos geder og hunde. I alt var 27% af alle testede spidsmus positive med virussen.

Det er endnu for tidligt for forskerne at fastslå, om virussen kan sprede sig mellem mennesker.

Indtil videre har der ikke været registeret infektioner relateret til spredning mellem mennesker, hvilket tyder på, at infektioner i den menneskelige befolkning kan være sporadiske.