Ny regel indført: Nu skal du købe "pølle-poser" til din afføring

Udland

09/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De bliver tjekket, når du kommer tilbage.

Folk, der bestiger Mount Everest, bliver nu nødt til at samle deres egen afføring op og bringe den tilbage til Base Camp for at blive bortskaffet, har myndighederne sagt.

"Vores bjerge er begyndt at stinke," sagde Mingma Sherpa, formand for Pasang Lhamu landkommune, til BBC.

Kommunen, der dækker det meste af Everest-regionen, har indført den nye regel som en del af bredere tiltag, der er ved at blive implementeret.

På grund af ekstreme temperaturer nedbrydes ekskrementer efterladt på Everest ikke helt.

"Vi får klager over, at menneskelig afføring er synlig på klipper, og nogle klatrere bliver syge. Dette er ikke acceptabelt og ødelægger vores image," tilføjer Mr. Mingma.

Klatrere, der forsøger at bestige Mount Everest, verdens højeste bjerg, eller det nærliggende Mount Lhotse, vil blive beordret til at købe såkaldte "pølle-poser" i baselejren, som vil blive "tjekket, når de vender tilbage".

Et 8000 meter højt toilet

I løbet af klatringssæsonen tilbringer bjergbestigere det meste af deres tid i baselejren med at akklimatisere sig til højden, hvor separate telte er rejst som toiletter, med tønder under opsamling af ekskrementer.

Men når de først begynder på deres forræderiske rejse, bliver tingene sværere.

De fleste klatrere og støttepersonale har en tendens til at grave et hul, men jo højere du kommer op ad bjerget, har nogle steder mindre sne, så du er nødt til at gå på toilettet i det fri.

Meget få mennesker bringer deres ekskrementer tilbage i biologisk nedbrydelige poser, når de bestiger Mount Everests top, hvilket kan tage uger.

3 tons affald

Affald er fortsat et stort problem på Everest og andre bjerge i regionen, selvom der har været et stigende antal oprydningskampagner, herunder en årlig ledet af den nepalesiske hær.

"Affald er fortsat et stort problem, især i højere lejre, hvor du ikke kan komme frem til," siger Chhiring Sherpa, administrerende direktør for den ikke-statslige organisation Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Selvom der ikke findes et officielt tal, anslår hans organisation, at der er omkring tre tons menneskelig ekskrementer mellem lejr 1 ved bunden af ​​Everest og lejr 4, mod toppen.

"Halvdelen af ​​det menes at være i South Col, også kendt som lejr 4," siger Chhiring.

Stephan Keck, en international bjergguide, der også organiserer ekspeditioner til Everest, sagde, at South Col har fået et ry som et "åbent toilet".

Med en højde på 7.906 meter fungerer South Col som base, før bjergbestigere forsøger at nå Everest- og Lhotse-toppene. Her er terrænet meget vindblæst.

"Der er næsten ingen is og sne, så du vil se menneskelige afføringer rundt omkring," siger Keck.