Mor advarer efter søns selvmord: Amazon sælger selvmordspiller

Udland

13/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Stoffet koster omkring 250 kroner og er kun et par klik væk

Et stof der er forbundet med flere selvmord i Storbritannien kan købes for omkring 250 kroner på Amazon

Det skriver Mirror

En knust mor, hvis søn brugte det til at afslutte sit liv, sagde:

"Det er vildt, hvor nemt det er at få fat i denne gift."

I løbet af de sidste fire år vurderes det at mindst 40 mennesker i Storbritannien har taget livet af sig selv med stoffet, hvis navn vi vælger ikke.

Stoffet sælges via Amazon og det er stadig frit tilgængeligt på hjemmesiden selv efter ti forskellige ligsynsmænd har advaret om stoffet.

Ikke reguleret

Stoffet, der kan dræbe ved indtagelse af kun en lille mængde, bruges i fødevareproduktion. Men på flere onlinefora for folk, der planlægger selvmord, betegnes det som "en sikker død."

Bestiller man det ankommer det i en lille brun pakke, og indeni er stoffet pakket i avispapir og stanniol.

Stoffet er ureguleret men lige nu er der en aftale om, at sælgere skal rapportere mistænkelige transaktioner til politiet. Men ofrenes familier siger, at regeringens langsomme reaktion koster liv.

Reklameres for på selvmords-sider

Den tidligere militærmand Joe Nihill, 23, fra Leeds, tog sit liv i april 2020 efter at have besøgt et selvmordsforum, hvor der blev reklameret for giften.

Joes mor Catherine, 50, sagde:

"Hele systemet er i stykker, og det skal reguleres ordentligt. Folk skal udfordres på, hvorfor de køber disse ting. Det er meningen, at det skal bruges til madlavning, for guds skyld. Hvorfor skulle nogen ønske det? Amazon og andre forhandlere skal gøre mere for at slå ned."

Familien har i årevis forsøgt at få regeringen til at regulere stoffet, så det ikke er så nemt at købe.

Nu har parlamentsmedlem Richard Burgon endelig hørt familien og sat en undersøgelse i gang:

"Det faktum, at et sådant stof sælges online er forfærdeligt, og der er behov for handling nu. Jeg har skrevet til indenrigsministeren og opfordret til hurtig handling for at beskytte offentligheden. I mellemtiden skal Amazon tage ansvar og sikre, at det ikke sælger sådanne stoffer. Jeg har skrevet til John Boumphrey, Amazons britiske manager, og opfordret ham til straks at afslutte disse salg," fortæller han.

Retssag i USA

Lige nu står Amazon over for en retssag i Amerika, hvor to familier, der mistede deres teenagebørn til selvmord hævder, at hjemmesiden er delvist ansvarlig for dødsfaldene efter at have solgt stoffet.

Papirer indgivet til en californisk domstol i september hævder, at Amazon anbefalede kunder, der købte giften, også at købe en Amazon-udgave af en håndbog om assisteret selvmord.

Folket har fortalt, hvordan snesevis af liv går tabt på grund af stoffet. Sidste måned blev det afsløret, at den studerende Neha Raju, 23, tog sit eget liv på sit overnatningssted i Guildford, Surrey, efter at have bestilt stoffet online. Retsmediciner Anna Loxton kontaktede sundhedsminister Therese Coffey for at advare om, at "fremtidige dødsfald vil forekomme, medmindre der tages handling". Hendes rapport blev også sendt til Amazons amerikanske hovedkvarter.

Ebay stopper salg

Amazon har også udtalt sig i forbindelse med sagen. De siger:

"Vi udtrykker vores dybeste medfølelse til familier og kære, der er personligt berørt af selvmord. Vi er forpligtet til at give en sikker indkøbsoplevelse og kræver, at sælgende partnere følger alle gældende love og regler, når de annoncerer varer. Det pågældende produkt udbydes bredt af detailhandlere til konservering af fødevarer, men desværre kan det, ligesom mange andre produkter, misbruges. Høje koncentrationer er ikke beregnet til direkte indtag. Vi har begrænset salget af høje koncentrationer til erhvervskøbere på Amazon Business."

Stoffet har også tidligere kunne købes på onlinesiden eBay, men det er der nu lukket for.

Jason Thompson, 49, fra Newton Aycliffe, Co Durham, døde i februar 2020 efter at have købt stoffet på eBay.

En retsmediciner skrev til onlinegiganten for at advare om fremtidige dødsfald efter hans efterforskning, hvilket fik virksomheden til at forbyde salget.