Læge ville ønske patienter god jul: Fortalte i stedet at de havde aggressiv lungekræft

Udland

29/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Flere af patienterne ventede på testsvar om netop lungekræft

En forvirret praktiserende læge har ved et uheld sendt en masse-sms til hundredvis af patienter, der informerer dem om, at de har 'aggressiv lungekræft' i stedet for at ønske dem en glædelig jul.

Det skriver Daily Mail

SMS-beskeden, der blev sendt den 23. december, udstedte den falske diagnose til patienter på Askern Medical Center i Doncaster - inklusive nogle, der virkelig ventede på testresultater for lungekræft.

Ejendomsudvikler Chris Reed, 57, modtog angiveligt sms'en efter at være blevet testet for lungekræft - hvilket fik hans partner til at bryde ud i gråd.

Reed forsøgte at ringe til lægepraksissen, men fandt telefonlinjerne fulde. Derfor kørte han ned til lægen, hvor han blev informeret om, at det var en fejl, og hans kræftresultater var faktisk negative.

Ville skrive glædelig jul

Tekstbeskeden, der blev lagt ud på sociale medier af flere oprørte patienter, lød:

'Fra de videresendte breve på CMP har Dr [navn] bedt dig om at lave en DS1500 for ovennævnte patient. 'Diagnose - Aggressiv lungekræft med metastaser.'

Metastaser er et udtryk, der bruges, når kræft har spredt sig fra et sted til et andet, hvilket gør det sværere at behandle.'

DS1500 er en form for formular, der bruges, så personer med dødelige sygdomme kan få ydelser.

Beskeden så ud til kun at være beregnet til intern cirkulation blandt operationspersonalet, men vakte forargelse blandt lokale beboere, og mange sagde, at de var rystede og bekymrede over beskeden.

Praksissen udsendte en anden besked 22 minutter efter, hvori der tilbydes 'oprigtige undskyldninger' for fejlen.

Der stod yderligere:

'Vores besked til dig skulle have været: Vi ønsker dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår.'

Flere patienter ventede på svar om lungekræft

En patient postede fejlen på Facebook og skrev:

'Noget [er] tydeligvis ikke i orden hos Askern Medical Practice. Jeg modtog denne besked, og jeg er ikke den eneste. Jeg rystede og var tæt på tårer. Siden er flere kommet til praksissen efter at have fået samme besked. Jeg var tæt på lægehuset og gik ind for at sige hvad fanden?'

Patienten, der havde skyndt sig til lægen skrev også:

'Jeg er ikke den eneste, men folk vil naturligvis blive bekymrede, hvis de har modtaget denne tekst.'

Andre påpegede den smerte, der var forårsaget for patienten, der faktisk refereres til i meddelelsen, såvel som de mange andre, der afventede screeningsresultater på et tidspunkt så tæt på jul.

Foto: Facebook