Kvinde spiste 55 batterier: Sådan fik lægerne dem ud

Udland

19/9/22 | 09:17

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

Lægerne på St. Vincent's University Hospital i Irland fik sig noget af et chok, da en 66-årig kvinde blev indlagt med mavesmerter. Efter scanninger og undersøgelser viste det nemlig, at hun havde slugt 55 batterier i et forsøg på selvskade. Et selvskadeforsøg, der slog rekord i højeste antal batterier indtaget på et enkelt tidspunkt.

Et længere indlæggelsesforløb

Da kvinden blev indlagt, tilstod hun at have indtaget et ukendt antal batterier. Det var nu op til de irske læger at få dem ud igen. Hurtigt fik lægerne lavet en røntgenscanning, der viste ikke mindre end 55 AA- og AAA-batterier. Heldigvis havde batterierne ikke forvoldt indre skader endnu.

Derfor besluttede lægerne, at kvinden i første omgang skulle forsøge at få dem ud naturligt på egen hånd. Hun fik 3 uger – og det lykkedes også til dels. Dog fik hun kun 5 batterier ud. Værst af alt var, at nogle af batterierne nu havde sat sig fast i organerne, og kvinden var begyndt at få voldsommere mavesmerter. Lægerne besluttede derfor, at der skulle kirurgiske indgreb til.

Første operation – åbning i maven

Efter de tre uger måtte lægerne ty til operation, som skulle vise sig ikke at være den sidste. Batteriernes vægt havde fået den udspilede mave til at hænge ned over skambenet, hvor nogle af batterierne havde sat sig i klemme. Kirurgholdet foretog et lille indgreb med et snit i maven, hvor de fik fjernet 46 af batterierne. Men det var ikke dem alle.

Anden operation fik en anden ende

På en røntgenscanning kunne lægerne se, at de sidste batterier sad fast i tyktarmen. Kvinden skulle derfor indlægges på ny og undergå endnu en operation – denne gang gennem anus. Her fik lægerne fjernet 4 batterier, der viste sig at være de sidste.

En tragisk omstændighed

Hændelsen baserer sig på en ulykkelig omstændighed, hvor kvinden ville gøre skade sig selv.  Metoden var dog usædvanlig og ikke før set af lægerne på St. Vincent's University Hospital. De fraråder på det kraftigste indtag af batterier af alle typer, da det i værste tilfælde kan føre til slimhindeskader, perforering og obstruktion.