Når det kommer til at afgive drikkepenge efter et restaurantbesøg, er det ofte et udtryk for tilfredshed med servicen. Men hvad sker der, når restauranten dikterer, hvor meget man minimum skal give i drikkepenge? En kvinde har for nylig delt sin utilfredshed på sociale medier over en restaurant, der anbefalede minimum 22 procent i drikkepenge oven på regningen.
Uventet opfordring til drikkepenge
Kvinden blev overrasket, da hun modtog sin regning efter måltidet og fandt ud af, at restauranten havde foreslået et minimum på 22 procent i drikkepenge, hvilket svarede til 50 kroner oven på hendes regning. Endnu mere chokerende var det, at der også blev foreslået en højere tip-rate på 30 procent, hvilket ville bringe de samlede drikkepenge op på næsten 100 kroner. Mens navnet og stedet for restauranten ikke blev delt, blev billedet af kvitteringen og kvindens frustration delt på Reddit med billedteksten: "Foreslået drikkepenge er ved at komme ud af kontrol."
Forskellige drikkepengekulturer
I USA er det almindeligt at efterlade drikkepenge på omkring 15 til 20 procent af regningen, mens det i Storbritannien er mere almindeligt med 12,5 procent. I Danmark giver kun ca. 15 % altid drikkepenge (tal fra 2015), hvilket skyldes en lovændring i Danmark, der gør, at det ikke længere er så almindeligt at give drikkepenge, når man besøger danske restauranter. Over de seneste år er det i Storbritannien blevet mere almindeligt med skønnede servicegebyrer inkluderet på den endelige regning. Men i dette tilfælde var den foreslåede drikkepengesats langt højere end det, som mange betragter som normalt.
Sociale medier reagerer
Opdateringen på Reddit skabte en bølge af forargelse, hvor mange brugere var enige i, at den foreslåede drikkepengesats var "vanvittig". Der blev også påpeget, at drikkepengene blev beregnet oven på det beløb, der allerede var blevet pålagt skat, hvilket ikke er almindelig praksis. En bruger kommenterede: “Og de vil have dig til at give drikkepenge ud fra salgsskatten også, åh gud. Fortæl mig, at det her er et casino..”
En anden bruger var helt imod ideen om drikkepenge under visse omstændigheder: “Dette, og drikkepenge for tjenester, der ikke har brug for det. Hvis jeg går op til en disk og bestiller, er det ikke en situation, der kræver drikkepenge. Hvad i alverden giver jeg drikkepenge for?”
Drikkepenge-debatten fortsætter
Dette tilfælde har genantændt debatten om drikkepengesystemet, og hvorvidt det er retfærdigt over for både kunder og ansatte. Det sætter også fokus på, hvordan restauranter præsenterer drikkepengeforslag på regningen, og om der bør være mere gennemsigtighed i denne praksis. Det er tydeligt, at dette emne fortsat vil skabe diskussion og meningsudvekslinger, i takt med at flere og flere deler deres oplevelser og meninger på sociale medier.
Kilde: Mirror