Kan blive enden på freden: Putin frygtes at hav øjnene rettet mod denne nordiske ø

Udland

22/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den, der kontrollerer den ø, kontrollerer Østersøen, lyder det.

Østersøen er en vigtig strategisk brik, både økonomisk og militært.

Den, der kontrollerer det farvand, kan nemlig styre, hvem der får lov til at sejle ind og ud af farvandet, ligesom man også vil kunne udvinde mineraler og råstoffer, der måtte gemme sig i undergrunden.

En hed drøm for enhver, der drømmer om mere magt - og skal man tro den øverstbefalende for det svenske forsvar, passer den betegnelse godt på den russiske præsident, Vladimir Putin.

I et interview med tyske RND siger den øverstbefalende, Micael Bydén, nemlig, at han er sikker på, at Putin har begge øjne rettet mod den svensk ø gotland.

"Putins mål er at kontrollere hele Østersøen, og den, som kontrollerer Gotland, kontrollerer østersøen," siger han.

Strategisk knudepunkt

Umiddelbart syner den svenske ø ikke af meget, når man ser den på et kort, men zoomer man ud og får et overblik over Østersøen, forstår man godt, hvorfor Gotland er så strategisk vigtig.

Den giver nemlig mulighed for at afskære skibstrafik fra at komme ind i selve Østersøen og dermed videre til lande som Letland, Estland og Finland samt den svenske hovedstad Stockholm.

Meldingen fra Bydén kommer, det er kommet frem, at de russiske myndigheder vil udvide landets territorialfarvande i Østersøen nær grænsen til Litauen og Finland.en.

Hvis Putin fik kontrol over Gotland, ville det markere slutningen på freden og stabiliteten i de nordiske og baltiske lande, lyder det fra Bydén.

Foto: Screenshot, Google Maps