Selv statsministeren nedlægger arbejdet: Derfor strejker disse kvinder i dag
24/10/2023 10:04
Redaktionen
Sidst, de gjorde det i så stort omfang, var i 1975.
Hvis man tilfældigvis befinder sig i Island i dag, vil man opleve et syn, man nok ikke lige havde regnet med.
For i bybilledet vil man ikke se nogen kvinder arbejde, passe børn eller være ude at købe ind.
Der vil dog stadig være mange kvinder i gaderne. Men de vil nok være samlet i grupper, og det er ikke utænkeligt, de vil råbe slagord og vifte med bannere.
Netop i dag har islandske kvinder nemlig valgt hverken at gå på arbejde, passe børn eller for den sags skyld knokle i hjemmet. Dagen bliver i stedet brugt på at gå på gaden for at kræve mere ligestilling.
Og hvis man skulle være i tvivl om, hvorvidt det "bare" er nogle få kvinder fra nogle enkelte samfundslag, kan det også nævnes, at selv den islandske statsminister, Katrin Jakobsdottir, bakker op om ligestillingskampen ved ikke at deltage i møder i dag.
Risikerer at blive trukket i løn
Dagens strejke har støtte fra 40 organisationer, men det er ikke alle, der synes, det er den rigtige måde, kvinderne vælger at demonstrere på.
Godt nok har regeringen flyttet sit tirsdagsmøde og opfordret staten til ikke at trække strejkende ansatte i løn. Men der er også meldinger om arbejdsgivere, der har tænkt sig at trække en dags løn fra de ansatte, der deltager i strejken.
Det er 48-året for en lignende strejke, som fandt sted i 1975, og det kan måske virke som et underligt tidspunkt at lave strejken på, når Island også generelt ligger i top, når det gælder høj ligestilling.
Den kommunikationsansvarlige for BSRB (foreningen af offentligt ansatte i Island), Freya Steingrímsdóttir, fortæller ifølge DR, at det er en kollektiv følelse af stilstand, der får kvinderne til at organisere sig nu. Derfor ser hun heller ingen grund til at vente yderligere to år for at markere 50-året for strejken, når de "har ventet i århundreder på ligestilling".
Stadig forskelle i løn mellem kønnene
Selvom Island altså regnes for et af de lande, der er bedst med, når det kommer til ligestilling, er der stadig store forskelle mellem mænd og kvinder, ikke mindst på lønområdet.
Ifølge Freyja Steingrímsdóttir viser undersøgelser, at der er et løngab på omkring 20 procent mellem kønnene, og at det er "typiske kvindejobs", der bliver undervurderet hvad lønnen angår.
Siden 1975 har der været delvise kvindestrejker i det nordiske land, men det er altså første gang i 48 år, at Islands kvinder sætter hele dagen af til at demonstrere.
Som følge af strejken vil landet skoler og daginstitutioner være lukket, ligesom også sygehuset i Reykjavik har droslet ned på aktiviteterne, så flest muligt ansatte kan deltage i strejken.