Frankrigs præsident: Gratis kondomer til alle mellem 18 og 25

Udland

09/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Burde vi gøre det samme i Danmark?

Den franske præsident Emmanuel Macron har sagt, at kondomer vil blive gjort gratis tilgængelige på apoteker for 18- til 25-årige i et forsøg på at reducere uønskede graviditeter blandt unge.

Det skriver The Guardian.

"Det er en lille revolution for prævention," annoncerede Emmanuel Macron under en sundhedsdebat med unge mennesker i Fontaine-le-Comte, en forstad til Poitiers i det vestlige Frankrig.

Gratis prævention til kvinder - og mænd

Tiltaget kommer efter, at regeringen begyndte at tilbyde gratis prævention til alle kvinder under 25 i år, og udvidede en ordning rettet mod under 18 år for at sikre, at unge kvinder ikke stopper med at tage prævention, fordi de ikke har råd til det.

Kondomer refunderes allerede af det nationale sundhedssystem, hvis det er ordineret af en læge eller jordemoder, en foranstaltning, der har til formål at bekæmpe spredning af aids og andre seksuelt overførte infektioner.

Langt fra teori til praksis

Om seksualundervisning generelt sagde præsidenten:

"Vi er ikke særlig gode til dette emne. Virkeligheden er meget, meget anderledes end teorien. Det er et område, hvor vi skal uddanne vores lærere meget bedre."

Macron bar en ansigtsmaske på konferencen og sagde, at han fulgte sundhedsministeriets retningslinjer. Regeringen overvejer lige nu, deres reaktion på den stigning i Covid-sager op til jul, som de har set, selvom der endnu ikke er blevet genindført restriktioner.

"Står vi over for den nye spredning af epidemien ... tror jeg, det er godt at statuere et eksempel, fordi vi ikke nødvendigvis ønsker at vende tilbage til de gamle restriktioner," sagde han.

Embedsmænd opfordrer folk til at bære masker på overfyldte steder og til at få Covid-vaccine-booster, når vinteren nærmer sig.