Folk finder først ud af det nu: Det står AM og PM i virkeligheden for

Udland

26/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Tag et gæt, inden du læser artiklen!

Er klokken 8.00 om morgenen eller om aftenen?

Hvis man er i udlandet, kan det være lidt af en udfordring at finde ud af, selvom man som regel kan tage et kig ud ad vinduet for at finde svaret.

Ikke desto mindre kan det være et større problem, hvis man for eksempel aftaler med nogen, at man mødes kl. 9.00 AM - for er det kl. 9 om morgenen eller kl. 21?

I de fleste engelsktalende lande er det mere reglen end undtagelsen, at man bruger betegnelserne AM og PM for at angive tidspunktet på døgnet, og de flest af os er nok klar over, at AM er de 12 timer fra midnat frem til kl. 12, hvorefter det så skifter til PM resten af døgnet.

Men hvad står forkortelserne så egentlig for?

Latin slår til igen

Det er måske lidt overraskende, men både AM og PM er faktisk forkortelser af latinske udtryk.

AM står således for "Ante meridiem", som betyder "før middag", og PM står for "Post meridiem", hvilket betyder "efter middag.

Man deler altså døgnet op i 2 halvdele af 12 timer hver, og så bruger man forkortelserne til at præcisere det tidspunkt, man faktisk taler om.

Men hvad så med kl. 12? Altså midnat eller middag?

Midnat og middag

Hverken midnat eller middag kan logisk identificeres som før middag (AM) eller efter middag (PM). For eksempel er midnat præcis 12 timer efter middag på den foregående dag og 12 timer før middag på den følgende dag.

De fleste digitale ure og kilder, herunder timeanddate.com, betegner dog midnat som 12 AM og middag som 12 PM. Selvom det præcise øjeblik af middag falder i ingen af kategorierne, er den time, der følger efter, fra 12:00:01 til 12:59:59, klart efter middag.

For at undgå forvirring, når man refererer til det præcise øjeblik af middag eller midnat, anbefales det at bruge betegnelserne 12 middag (midday) og 12 midnat (midnight) i stedet.