De fleste har ingen idé: Her er den virkelige grund til at æg og harer er forbundet med påske

Udland

06/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er de færreste der egentligt ved hvad harer og æg har med påsken at gøre.

Påsken er over os. For flere familier betyder det påskefrokost med dertilhørende påskeæg og påskeharer. Men harer er næppe kendt for deres evne til at lægge æg, endsige chokolade, så hvordan opstod denne langvarige tradition for den kristne højtid?

Det svarer Daily Record på.

Nogle vil måske tro, at disse symboler er et markedsføringstrick formuleret af snedige virksomheder, mens andre foreslår, at de eksisterer for at sikre, at børn opfører sig ordentligt gennem påskefrokosten for at få belønningen til sidst.

Gamle religiøse skikke

Men påsketraditioner har udviklet sig over tid, fra århundreder gamle religiøse skikke.

På grund af dette er der mange historier, der hævder at give et solidt svar, nogle teorier dukker op igen og igen.

Den første vedrører en hedensk festival, der ville fejre forårsjævndøgn, som markerede en periode med fornyelse i oldtiden. I mellemtiden siger en anden teori, at det ikoniske symbol stammer fra en børnebog.

Traditionen med påskeæg går tusinder af år tilbage, og selvom dette aspekt er bundet tilbage til hedenske traditioner, har de også længe tjent som en markør for fastens afslutning - før de blev lavet af chokolade.

Tilbage fra oltiden

Tilbage i oldtiden var Ostara en Wicca-ferie, der markerede begyndelsen på forårsjævndøgn.

Dens navn stammer fra den angelsaksiske gudinde ved navn Eostre, som repræsenterede foråret og nye begyndelser.

Festivalen symboliserer frugtbarhed, genfødsel og fornyelse, da bønder ville begynde at plante frø for at producere rigelige afgrøder. Et af de mest bemærkelsesværdige symboler på Ostara var haren, sandsynligvis på grund af deres forventningsfulde evne til at reproducere.

Dyret repræsenterer frugtbarhed og kan nogle gange blive drægtigt for anden gang, mens det allerede venter et tidligere kuld. Så det er ikke underligt, at de er forbundet med nyt liv.

Kommer fra tyskland

En anden teori hævder, at det var en historie skrevet tilbage i 1680 om en hare, der lægger æg, fortalt af tyske immigranter, der startede traditionen.

Ifølge History.com bragte disse nybyggere historien til Amerika, da de bosatte sig i Pennsylvania, hvor de spandt historier om Osterhas (påskeharen).

Deres børn lavede reder til Osterhas, som gav de gode drenge og piger farvede æg på påskesøndag. Til sidst spredte skikken sig over hele USA, og den sagnomspundne hares påskemorgenleveringer blev udvidet til at omfatte chokolade og andre typer slik og gaver.

Ægget var ligesom haren også et symbol på nyt liv for hedninge, mens kristne ville forbinde dem med Jesu Kristi opståen fra opstandelsen.