Overraskende ny forskning: Nogle dyrearter kan lære uden en hjerne

Udland

07/04/2023

Jiří Mikoláš
Jiří Mikoláš

Skrevet af Emil B.

Det plejer ellers at være en selvfølge, at man skal have en hjerne i kraniet for at lære. Men for nogle dyrearter er det ikke tilfælde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Søanemoner kan lære sofistikeret

En gruppe forskere fra National Academy of Sciences har undersøgt en særlig dyreart kaldet nældecelledyr, hvor søanemoner og gopler er en af dem. I undersøgelsen viste de, at netop disse dyr er i stand til at lære overraskende sofistikeret læring. De kan nemlig huske en sammenhæng mellem lys og elektriske impulser

"Det er præcis, hvad man kalder associativ læring," siger seniorforfatter, neurobiolog Simon Sprecher ved Fribourg Universitet, og tilføjer: "Det er et bevis på, at selv dyr uden hjerne er i stand til at udvise kompleks adfærd takket være deres nervesystem."

Det overraskende resultat

Sprecher og hans gruppe lavede forsøget ved at lave tilfældige grupper på 10 eller 18 stjerne søanemoner til enten parrede forsøg, hvor lys og elektriske impulser faldt sammen, eller uparrede forsøg, hvor lys- og elektricitetsimpulserne opstod ude af sync.

Forsøget skulle altså vise, om de kunne lære at skabe en forbindelse mellem lys og elektricitet, som fx at vi har lært en forbindelse mellem en rød kogeplade og varmesmerte.

De brugte så et lille elektrisk stød, der skulle få dyr til at trække deres fangarme tilbage og træne dem ved at give dem stød på samme tid som et lys eller på forskellige tidspunkter.

Derefter testede de deres reaktioner på lyset alene. Dyr, der modtog lys og elektrisk stød sammen under træning, tilpassede deres adfærd og reagerede på lys alene efter konditionering.

72 % af de søanemoner, der havde fået chokket samtidig med lyset, trak deres tentakler tilbage, da de så lyset. Omvendt var det kun 30% af dyrene, der havde fået lys og elektriske impulser forskudt af hinanden, der trak deres tentakler tilage. Der var altså en markant større forskel på dem.

Deres konklusion var, at dyr som søanemoner, har hjerner, men de sidder igennem kroppen, i stedet for i et kranie som hos os mennesker.