Bekæmpelse af møl i madvarer: Sådan kommer du af med de skadende insekter

Udland

27/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Sådan genkender du fødevaremøller

Det kan ske for os alle sammen: Du åbner en pakke müsli, nødder eller kiks, og pludselig flyver der en lille brun skabning mod dig. Hvis du tager et nærmere kig i pakken, vil du bemærke små tråde, der ligner spindelvæv, eller sammenklumpede fødevarer.

Tag24

I dette tilfælde kan du være sikker på, at du har med fødevaremøller at gøre.

Hvad lever de af?

Nogle gør endda en endnu mere ubehagelig opdagelse. Nemlig når små hvide larver pludselig bliver synlige, der kravler op ad hylder eller bevæger sig på skabsloftet eller i rummet.

Ved synet af disse skadedyr er afsky og rædsel normalt store.

Men bare rolig: Selvom en infestation af fødevaremøller er alt andet end behagelig, kan den dog også hurtigt tøjles med lidt indsats.

Hurtig handling er i hvert fald påkrævet.

Hvad lever madmøl af?

Man finder madmøl især i emballager af:

  • Ris, mel, havregryn og andre stivelsesholdige produkter

  • Hele og malede nødder

  • Tørret frugt

  • Pasta, kiks, müsli, bagværk

  • Krydderier og te

  • Chokolade

  • Dyrefoder Nu kunne man måske tro, at dette kun gælder for åbne fødevarer. Men selv almindelige, ubrudte emballager holder desværre ofte ikke larverne af møllerne ude.

Dette inkluderer emballage lavet af papir og karton samt plastik og plastfolie. Her kan skadedyrene nemt gnave sig igennem.

Er madmøl sundhedsskadelige?

Generelt er fødevaremøller irriterende, men ikke farlige.

Dog kan utilsigtet indtagelse af mad kontamineret med fødevaremøller føre til allergiske reaktioner eller milde mave-tarm-problemer. Men sommerfuglene overfører ikke bakterier eller mikrober.

Normalt er en infestation med melmøller let genkendelig, da det fører til spor af forbrug, fine spindelvæv og klumper i emballagen, som allerede nævnt ovenfor. Selv dem, der ikke ved, hvad der forårsager det, vil sandsynligvis frivilligt og forebyggende kassere maden.

At finde årsagen: Hvor kommer fødevaremøllerne fra?

Hvis man allerede har opdaget voksne fødevaremøller eller deres små hvide larver i køkkenet eller spisekammeret, skal man først finde den påvirkede mad.

Det er normalt åbne emballager med stivelsesholdige fødevarer, der udgør kilden til problemet.

Men selv lukkede emballager kan allerede indeholde insekterne.

Derfor er det vigtigt at vide, at en infestation af møl normalt ikke har noget at gøre med dårlig hygiejne.

Fødevaremøllerne kan i stedet komme med hjem fra supermarkedet og desværre hurtigt formere sig her. Skadedyrene kommer dog sjældent ind udefra.

Hvad hjælper mod madmøl?

For at hurtigt og effektivt slippe af med fødevaremøllerne, bør du handle som følger:

Trin 1:

Først skal du undersøge alle fødevarer, der ikke opbevares i en forseglet dåse eller glas, for en mulig infestation. Selv ubrudte emballager bør inspiceres omhyggeligt, da insekterne også kan gnave sig igennem karton og plastik.

Er der synlige spindelvæv eller larver i en fødevare? Så skal fødevaren, helst inklusive emballagen, straks smides ud.

Trin 2:

Næste skridt er at rengøre alle skabe og skuffer samt de beholdere, der befinder sig deri. Der er ikke brug for aggressive kemikalier til dette. En klud dyppet i vand og eddike er tilstrækkelig.

Trin 3:

Du kan opvarme skuffer, skabe, fodpaneler og andre svært tilgængelige sprækker med en varm hårtørrer. Dette vil effektivt ødelægge eventuelle larveæg.

Trin 4:

Fødevarer, der er særligt interessante for melmøller, bør overføres til tætsluttende glas og beholdere. En plastikpose er desværre ikke tilstrækkelig, da den let kan gennemtrænges af møllene og deres larver.

Trin 5:

Nu skal du være tålmodig. I de kommende uger kan der stadig dukke enkelte insekter op. I dette tilfælde bør du igen tjekke, om en bestemt fødevare er årsagen, og gentage rengøringen med eddike.

Stærke kemiske midler er imidlertid ikke nødvendige.

Især hvis der er børn og/eller kæledyr i huset, bør man alligevel undgå en radikal bekæmpelse med kemikalier. Ellers kan der opstå sundhedsmæssige problemer, der nemt kan undgås med enkle husholdningsmidler.

4 husmidler mod fødevaremøller

Der er nogle billige husmidler, der siges at holde fødevaremøller væk.

Natron

Med natron kan du lave en fælde for fødevaremøller. Fire dele natron (alternativt bagepulver) blandes med en del mel. Denne blanding placeres i en åben beholder og stilles ved siden af forrådene. Møllene lægger deres æg i det, men de klækkede larver kan ikke overleve i natronet.

Denne metode er velegnet til at bekæmpe eventuelle tilbageværende fødevaremøller efter en grundig rengøring.

Laurbærblade

Laurbær siges at kunne skræmme melmøller væk med sin duft. Det skulle være tilstrækkeligt at lægge nogle tørrede blade i hylderne. Da duften imidlertid aftager over tid, bør bladene udskiftes regelmæssigt.

Æteriske olie

Æteriske olier som nellikeolie, lavendelolie og tea tree oil siges også at have en skræmmende effekt på fødevaremøller. Du kan fordele noget af den æteriske olie på flere træklips eller andet træmateriale og lægge det ud i forrådsskabet.

Lavendel

Ikke kun i olieform, men også som duftposer med frisk eller tørret lavendel siges at have en afskrækkende virkning på madmøl .

Yderligere midler mod madmøl: Snyltehvepse og klæbefælder

Som alternativ til husmidler kan du også købe klæbefælder og snyltehvepse.

Klæbefælderne lokker hannerne ved hjælp af feromoner, der får dem til at sidde fast. Derfor er denne metode kun en midlertidig løsning, da hunmøllene forbliver upåvirkede.

Snyltehvepse er derimod en lille naturlig vidundermiddel. Fordi de er naturlige fjender af fødevaremøller og derfor har vist sig at være en ufarlig metode til skadedyrsbekæmpelse for mennesker.