Baby får fjernet to kilo tung tumor fra sin lever

Udland

01/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Tumoren vejede en fjerdel af babyens samlede vægt.

Bambino Gesù-børnehospitalet i Rom har i et opslag på twitter fortalt, at deres læger har fjernet en overdimensioneret og to kilo tung tumor i en seks timer lang operation.

Babyen, som vejede otte kilo på tidspunktet for indgrebet, havde for omkring to måneder siden en mærkbart hævet mave i forhold til tvillingebroren og led af tab af appetit, hvilket bekymrede forældrene og førte til en undersøgelse på hospitalet.

Under en ultralydsundersøgelse og vævsfjernelse opdagede lægerne en sjælden, men godartet levertumor med en diameter på hele 13 centimeter. Tumoren havde allerede presset på de omkringliggende organer og bogstaveligt talt skubbet dem væk. Da tumoren havde overtaget en stor del af leveren, ville fjernelse af den ikke have efterladt en tilstrækkelig sund lever.

Lægerne valgte derfor en kompliceret og forholdsvis ny metode, som gjorde det muligt at øge volumen af den raske lever inden for få uger for at kompensere for det væv, der skulle fjernes under operationen. Efter at udvidelsen af den raske lever var opnået, blev operationen udført, og den varede i omkring seks timer.

Ifølge hospitalet er en sådan operation kun blevet gennemført to gange på så små børn på verdensplan. Pigen, som nu er tolv måneder gammel, har det godt og vokser normalt igen.