3600 kørekort frataget: Aldersrelaterede frakendelser af kørekortet stiger i Sverige

Udland

10/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Årsagen er sandsynligvis, at befolkningen generelt bliver ældre.

Kørekortregler er ofte genstand for diskussion.

Skal man kunne køre bil som 16-årig? Skal man kunne køre bil som 90-årig? Spørgsmålene er mange, men især reglerne for de ældre bilister har været diskuteret et hav af gange.

Og det er der god grund til.

"Vi bliver ældre"

Transportstyrelsen i Sverige har i år frakendt 20.000 kørekort, hvilket er en stigning på 2,6 procent, hvis man sammenligner med 2023.

Stigningen skyldes faktisk ikke fartovertrædelser, da de har været faldende. Til gengæld ser vi en stigning i spritkørsel og narkokørsel, hvilket får alle alarmklokker til at ringe.

Derudover må de aldersrelaterede problemer heller ikke overses:

"Vi bliver ældre i Sverige, og det er meget muligt, at det kan være en medvirkende årsag til stigningen," siger Mikael Andersson, der er pressechef i Transportstyrelsen.

Aldersrelaterede helbredsproblemer, som kan påvirke evnen til at køre sikkert, spiller en væsentlig rolle.

Fra januar til juni i år blev 3.600 kørekort frataget af medicinske årsager, hvilket er det højeste antal nogensinde for den periode.

Den kedelige tendens er ikke udelukkende et spørgsmål om ældre bilisters evner, men også om hvorvidt samfundet er forberedt på, at befolkningen bliver ældre.

Den store mængde frakendelser på medicinske grunde omhandler primært individer, der er 75 år eller ældre, hvilket indikerer, at der er et behov for øget fokus på sundhed og sikkerhed blandt ældre trafikanter.

Reglerne herhjemme

Da reglerne har været diskuteret flere gange, er der nok flere, der ikke er helt skarpe på reglerne omkring fornyelse af kørekort for ældre.

FDM skriver på deres hjemmeside, at:

  • Kørekort udstedt før 19. januar 2013 er normalt gyldigt, indtil du fylder 70 år og skal fornys derefter. For de fleste ældre bilister gælder derfor, at deres kørekort er til fornyelse første gang, når de bliver 70 år. Kørekortet bliver ved fornyelsen som udgangspunkt gældende i 15 år fra udstedelsesdatoen.

  • Kørekortet udstedt fra 19. januar 2013 skal som udgangspunkt fornys efter 15 år fra udstedelsesdatoen, medmindre de er udstedt med kortere gyldighed.