18 måneder gammel pige fik kræft i øjet - nu lyser det i mørke, bogstaveligt talt

Udland

16/07/2023

Foto: Screenshot, @rachelmackenzlee / Instagram
Foto: Screenshot, @rachelmackenzlee / Instagram

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Da Rachel var 18 måneder gammel opdagede hendes læge via familiefotos, at der var noget galt med hendes øje. Nu har hun fået et kunstigt øje, der ikke ligefrem kan siges at være almindelig ...

At tage billeder af dit lille barn er en vigtig del af oplevelsen af at blive forældre.

Det kortlægger specielle øjeblikke, men for en familie afslørede det en skræmmende sygdom i deres datter.

Det fortæller The Sun.

Rachel Mayta virkede helt rask indtil hun var 18 måneder gammel, og en læge opdagede noget mærkeligt i hendes øje.

Han bad hendes forældre om billeder af hende og så et sikkert tegn på, at noget var galt.

Hendes højre øje så ud til at udsende en glød på billedet - en nøgleindikator på kræft eller øjensygdom.

I oktober 1991 blev Rachel, nu 32, diagnosticeret med retinoblastom.

Dette er en kræftsygdom, der findes i nethinden, og som oftest rammer små børn.

Lægerne forklarede, at der ikke var nogen chance for at redde øjet, og det skulle fjernes omgående for at forhindre sygdommen i at sprede sig.

Fire dage senere fik den unge pige øjenæblet fjernet, og heldigvis fortæller hun, at hun ikke husker meget af sin rejse.

Store udfordringer i livet

Nu spreder Rachel bevidsthed om tilstanden og har endda fået selvtilliden til at eksperimentere med forskellige proteser.

Hun blev udstyret med sin første protese, da hun var 20 måneder gammel og husker, at hun ikke var voldsomt påvirket af kun at have et øje og havde altid en protese på.

Børn gav hende dog tilnavnet "Kyklopen" som et resultat.

Men det var først i midten af 20'erne, at hun fik problemer med selvtilliden, efter at hun havde fået en operation designet til at erstatte implantatet, der holdt hendes protese på plads.

Rachel, der bor i Portland, Oregon, sagde efter operationen og helingsprocessen, at hendes øje mistede det meste af dets evne til at blinke.

"En operation, hvor jeg havde forventet, at resultatet ville betyde mere mobilitet i øjet og en mere realistisk udseende protese, blev det stik modsatte.

"Før denne operation ville de fleste ikke engang have bemærket mit øje, men bagefter var det meget tydeligt.

"Jeg var meget opmærksom på de mennesker, der kiggede på mig, jeg oplevede at folk begyndte at sige grimme ting og snakke anderledes til mig", fortalte hun.

Frisøren sagde, at hun tidligere havde mødtes med en fyr, som efter et par dates fortalte hende, at hendes øje skræmte ham, og at han ikke ville være i stand til at abstrahere fra det.

Hun tilføjede: "Jeg var så utilfreds med, hvordan jeg så ud, at jeg virkelig ikke lavede meget uden for hjemmet i næsten et år.

»Og så en dag slog det mig: Jeg er den, jeg er. Jeg tog det aktive valg at holde op med at sige onde ting til mig selv og kun tillade mig selv at fodre min hjerne positivitet og fortælle mig selv gode ting."

Bling-øjne - bare fordi

Hun har nu fået ny selvtillid og har besluttet at udforske forskellige muligheder – og er blevet kreativ.

Hun sagde: "Jeg er så taknemmelig for, at jeg fandt min optiker Christina King på Center for Ocular Prosthetics i Portland - hun er utrolig.

"Jeg ønskede virkelig en måde at vise folk, at jeg er glad for, hvem jeg er, og jeg er åben for spørgsmål og ville ikke skjule det faktum, at jeg bar en protese.

“Jeg elsker guld og havde ønsket mig en guldprotese i et stykke tid, og da jeg bragte den op til Christina, var hun ikke bare støttende, men også begejstret for projektet.

"Siden da har hun lavet seks eller flere sjove øjne til mig, inklusiv en, der lyser i mørket, holografisk øje og af bladguld."

Rachel viser sine særlige proteser frem på sin TikTok med 368.000 følgere.

Hendes mest populære klip har fået mere end 11 millioner visninger, og Rachel siger, at hun er forpligtet til at hjælpe med at stoppe stigmatiseringen af synlige handicaps.

Hun tilføjede: "Jeg elsker at få folk til at grine på TikTok og vil gerne bruge humor til at kaste lidt lys over, hvordan livet er når man har en protese.

"At kunne grine af de ting, der gør os anderledes, er et så vigtigt værktøj. Vær præcis den du er 100 procent af tiden, og du har intet at skjule."