18.000 køer dræbt i eksplosion på gård

Udland

14/04/2023

Foto: Screenshot, @100fmtheranch/Twitter
Foto: Screenshot, @100fmtheranch/Twitter

Skrevet af J. Bøgen

En person er desuden i kritisk tilstand efter hændelsen.

Cirka 18.000 køer blev dræbt i en eksplosion på en mejerifarm i Texas tidligere på ugen, fortæller lokale myndigheder fra området.

Eksplosionen ved South Fork Dairy nær byen Dimmitt efterlod også en person i kritisk tilstand.

Castro County Sheriff's Office oplyser, at de modtog en rapport om en brand på gården omkring klokken 19:21 mandag lokal tid.

Billeder offentliggjort af myndighederne viser en enorm fane af sort røg, der stiger op fra jorden.

Da politi og beredskab ankom til stedet, fandt de en person fastklemt, som måtte reddes og fløjes til hospitalet i kritisk tilstand.

Mens det nøjagtige antal køer, der blev dræbt af brand og røg, forbliver ukendt, fortalte sheriffens kontor til BBC, at man anslår, at 18.000 kvæg har mistet livet.

Kan være startet af "honninggrævling"

Sherif Sal Rivera fortæller til det lokale nyhedsmedie KFDA, at det meste af kvæget var gået tabt, efter at ilden spredte sig til et område, hvor køer blev holdt, før de blev ført til et malkeområde og derefter ind i en holdesti.

"Der er nogle, der overlevede," blev han citeret for at sige. "Der er nogle, der sandsynligvis er såret til det punkt, hvor de bliver nødt til at blive ødelagt."

Hr. Rivera fortalte KFDA, at efterforskerne mener, at branden kan være startet med en maskine, der omtales som en "honninggrævling"(honey badger på engelsk), som han beskrev som "vakuum, der suger gødningen og vandet ud".

"Muligvis blev den overophedet, og sandsynligvis blev metanen og den slags antændte og spredte sig og eksploderede," lyder det.

Kan være største tab i 10 år

I en erklæring sendt til BBC fortæller det Washington DC-baserede Animal Welfare Institute, at - hvis det bekræftes - et dødstal på 18.000 køer ville være "langt" den mest dødbringende staldbrand, der involverede kvæg, siden det begyndte at føre statistik i 2013.

"Vi håber, at industrien vil forblive fokuseret på dette spørgsmål og opfordrer stærkt gårde til at vedtage brandsikkerhedsforanstaltninger med sund fornuft," siger Allie Granger, politikmedarbejder for AWIs husdyrprogram.

"Det er svært at forestille sig noget værre end at blive brændt levende."

Ifølge AWI er næsten 6,5 millioner husdyr blevet dræbt i staldbrande i USA siden 2013, hvoraf omkring 6 millioner var kyllinger og omkring 7.300 var køer.

Mellem 2018 og 2021 døde næsten 3 millioner husdyr i brand, og 1,76 millioner kyllinger døde i de seks største brande i den periode.