Snart kan din telefon gøre det - I fremtiden slipper du måske for at gå til lægen og få målt blodtrykket

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er godt nok vildt, hvad videnskaben kan efterhånden!

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff Sygeplejerske og klinisk diætist

Forhøjet blodtryk (eller hypertension) øger risikoen for helbredsproblemer som hjerte- eller nyresvigt. Mange mennesker har forhøjet blodtryk uden at de ved det.  

En nyudviklet Android-telefonapp er i stand til at estimere trykket i en persons arterier (pulsårer), når deres hjerte klemmer, hvilket kan give potentielt livreddende detaljer om individuel sundhed. 

Appen er udviklet af et team ledet af forskere fra University of Pittsburgh og fungerer ved at tage en række aflæsninger fra accelerometeret (instrument til måling af acceleration), kameraet og berøringssensorerne, der er indbygget i moderne smartphones. 

App kan bruges til mennesker der har langt til lægebesøg og sundhedsstøtte

I stedet for at skulle tage en tur til lægen, kan enkeltpersoner en dag i fremtiden være i stand til at bruge telefonen i lommen. Appen kan især bruges i befolkningsgrupper, hvor adgangen til lægehjælp er langt væk og begrænset. 

Mange mennesker i verdenen har ikke adgang til blodtryksmanchetter og regelmæssige lægebesøg - men de har smartphones," siger biomedicinsk ingeniør Ramakrishna Mukkamala fra University of Pittsburgh. 

Blodtrykket

Blodtrykket måles typisk ved hjælp af en blodtryksmåler. En oppustet manchet klemmer armens primære arterie og klemmer den sammen, før den langsomt frigiver strømmen igen. 

Med hvert hjerteslag skifter trykket mellem sammentrækning – kaldet systolisk tryk – og afslapning – kaldet diastolisk tryk. Det systoliske tryk præsenteres som det højeste tal i en blodtryksmåling, og det diastoliske tryk det laveste tal. 

Nogle digitale enheder kan fortælle ændringen automatisk, selvom læger også kan bruge et stetoskop til at lytte efter pulsen og bedømme forskellene i tryk og registrere det som millimeter kviksølv eller mm Hg. En systolisk aflæsning over omkring 130 mm Hg tolkes normalt som en årsag til at fortsætte med at overvåge. 

Smartphone bruger tyngdekraften i fingeren

Smartphones kan ikke lægge pres for at stoppe og genstarte blodgennemstrømningen, som en traditionel blodtryksmanchet gør. Som en alternativ tilgang bruger appen tyngdekraften og kraften af fingertryk på telefonens berøringsskærm til at finde ud af pulstrykket. Tyngdekraften i  fingeren, der gør målingen muligt 

Det, der gør appen smart, er den måde, den får brugerne til at ændre placeringen af deres hænder for at ændre blodgennemstrømningen og anvende en række instruerede berøringer på telefonens skærm for at få de rigtige pulstryksmålinger. 

På grund af tyngdekraften er der en trykændring i din tommelfinger, når du løfter dine hænder op over dit hjerte, og ved hjælp af telefonens accelerometer er du i stand til at konvertere det til den relative ændring i tryk," siger biomedicinsk ingeniør Vishaal Dhamotharan fra University of Pittsburgh. 

Udviklingen af en manchetløs blodtryksmåler, eksisterer ikke i øjeblikket. Det vil være et skridt til at få diagnosticeret flere med forhøjet blodtryk. 

Forskningen er publiceret i Scientific Reports. 

Forhøjet blodtryk - den stille dræber

Hjerteforeningen vurderer, at ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk, og 1/3 af dem har forhøjet blodtryk uden at vide det. Når blodtrykket konstant er for højt, bliver blodet presset igennem blodårerne med et højere tryk end normalt. Det betyder, at hjertet og blodårerne overbelastes.  

Denne belastning af kredsløbet øger risikoen for livstruende og alvorlige sygdomme som:  Blodprop i hjernen/hjerneblødning Blodprop i hjertet Hjertesvigt Kredsløbsforstyrrelser  

Når det høje blodtryk sænkes, bliver denne risiko betydeligt mindre. Det er derfor vigtigt at få behandlet forhøjet blodtryk så hurtigt og effektivt som muligt.  

Link til undersøgelse:https://www.sciencealert.com/your-smartphone-could-soon-measure-your-blood-pressure-with-just-a-touch?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=38bc408e33-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-38bc408e33-366219369 

https://www.nature.com/articles/s41598-024-65269-w