MobilePay-brugere kan godt begynde at juble - i hvert fald hvis man har en iPhone

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Endelig sker der noget!

Hvis du har en iPhone, har du højst sandsynligt oplevet problemer med at bruge andre betalingstjenester end Apple Pay - i hvert fald hvis du vil bruge telefonen til at betale med dit kreditkort via den såkaldt NFC-chip, som blandt andet gør det muligt at bruge din telefon til at betale på samme måde som et dankort på en terminal.

Længe har det været sådan, at Apple nemlig ikke har åbnet for, at andre elektroniske betalingstjenester end netop Apple Pay kunne bruge de indbyggede NFC-chip i iPhones - men nu ser der ud til at komme nye boller på suppen.

Sagen er den, at Apple foreslået at åbne iPhones NFC-chip for andre elektroniske betalingstjenester end deres egen Apple Pay. Dette skridt kommer efter pres fra EU-Kommissionen og markedsaktører, som længe har efterlyst mere åben konkurrence på betalingsområdet.

Det kan blive en potentiel gamechanger på det elektroniske betalingsområde, og ikke overraskende jubler Vipps MobilePay, der står bag den danske betalingstjeneste MobilePay.

“Det er en fantastisk nyhed for os og alle brugere af digitale betalinger. Vi har kæmpet denne kamp i lang tid, og i dag bifalder vi EU’s konsekvente arbejde for at sikre åben og fri konkurrence. Den bedste løsning bør vinde markedet”, udtaler CEO for Vipps MobilePay, Rune Garborg.

Et længerevarende stridspunkt

Apples eksklusivitet med NFC-teknologien, som er essentiel for kontaktløs betaling, har længe skabt både kritik og stridigheder blandt forskellige interessenter. Apple er således gentagne gange blevet beskyldt på at forhindre fri konkurrence, hvilket skader forbrugernes valgmuligheder.

Med EU-Kommissionens indgriben er der nu lagt op til en ændring, der kan skabe større valgfrihed for forbrugerne og give plads til innovation fra andre virksomheder som Vipps MobilePay, så deres kunder også kan nyde godt af den gode løsning.

MobilePay har været aktiv i dialogen med EU-Kommissionen, og de påpeger, at NFC-teknologien er overlegen i forhold til alternativer som QR-koder og Bluetooth-løsninger, hvilket understøtter deres argument for at få adgang til Apples teknologi.

CEO'en for Vipps MobilePay understreger dog, at den endelige sejr først kan fejres, når Apple fuldt ud lever op til deres forpligtelser:

“Vi er superoptimistiske og positive over for Apples foreslåede forpligtelser, men vi vil gemme den rigtige fejring til, når vi ser Apple opfylde forpligtelserne uden forhindringer og ekstra omkostninger for udviklere. Hvis andre wallets som vores skal have en chance, skal de være lige så nemme at bruge for forbrugerne som ApplePay”, siger Rune Garborg.