Massivt cyberangreb i weekenden: Danske computere kan være brugt, uden ejeren ved det

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Angrebet ramte blandt andre Københavns Lufthavn og trafikselskabet Movia.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I weekenden blev Danmark angrebet - ikke fysisk, men digitalt.

Københavns Lufthavns hjemmeside blev for eksempel lagt ned af et såkaldt DDoS-angreb, som bedst kan beskrives som et overbelastningsangreb. Fredag var det Forsvarsministeriets hjemmeside, der blev ramt af den samme type angreb.

DDoS-angreb er forholdsvis uskadelige, da de som regel "kun" sætter en given hjemmeside ud af drift i nogle timer eller dage, men du kan faktisk have været med til at give hackerne mulighed for at udføre angrebet - uden at du ved det.

De kriminelle skal nemlig bruge et stort netværk af enheder og computere til at sende så meget trafik som muligt til en given hjemmeside, at den går ned, og danske computere risikerer at være en del af sådan et netværk.

Det tager nemlig flere måneder eller endda år, fra computeren eller enheden bliver inficeret, til den faktisk bruges i et angreb, og derfor kommer Gorm Mandsberg, der er administrerende direktør hos cyberforsvarvirksomheden Dubex med en klar opfordring til danskerne efter weekendens angreb.

Det skriver TV 2.

Få styr på "almen cyberhygiejne"

Til mediet forklarer direktøren, at man først og fremmest skal sørge for, at ens computer er opdateret, ligesom man også skal sørge for at have lange og stærke passwords, så man kan sikre sig, at der ikke er nogen, der kan bryde dem.

Sikkerhedsforanstaltninger som antivirus-programmer skal også være opdateret, da firmaerne bag disse programmer hele tiden opdaterer programmerne med nye trusler i takt med, at de bliver opdaget.

"Den enkelte computer skal være beskyttet, så den ikke bliver en del af det her kriminelle netværk," lyder det fra direktøren.samme internetadresse for at sætte hjemmesiden ud af drift.

Gengæld for Ukraine-støtte

Weekends angreb blev foretaget af den prorussiske hackergruppe NoName57, som også har taget ansvar for aktionen på det sociale medie Telegram.

I opslaget står der direkte, at angrebet, som udover Københavns Lufthavn og Forsvarsministeriet også ramte Thisted Lufthavn, Bornholms Lufthavn og Movia, var gengæld for, at Danmark nu har forpligtet sig til at støtte Ukraine de næste 10 år - uanset om krigen slutter før det tidspunkt eller ej.

Fem gode råd til din digitale hverdag

1. Pas på dit MitID

Dit MitID er dit – og kun dit. Hold derfor altid dit MitID for dig selv. Se gode og praktiske råd til, hvordan du bruger MitID nemt og sikkert.

2. Brug stærke kodeord

Et stærkt kodeord er mindst 12 tegn og bruges kun ét sted. Bliv god til at lave stærke kodeord og få huskeregler, så du ikke glemmer dem.

3. Del ikke personlige oplysninger

De fleste af vores personlige oplysninger er i dag digitale. Her er et par gode råd til, hvordan du passer bedst på dem.

4. Surf sikkert på trådløse netværk

Vi bruger trådløse netværk på cafeen, hotellet og i lufthavnen. Her finder du råd til, hvordan du surfer sikkert på netværk udenfor dit eget hjem.

5. Forebyg identitetstyveri med en kreditadvarsel

Har du mistanke om, at dine personlige oplysninger bliver brugt til for eksempel at optage lån, kan du sikre dig selv med en kreditadvarsel.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen