Vintertid er farligt for vores helbred: Ekspert advarer om øget risiko

Sundhed

31/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Skift til vintertid kan øge risikoen for en række alvorlige sygdomme med hele 70 %, advarer ekspert. Hvert år, når urene stilles tilbage, kan millioner af mennesker uforvarende øge deres risiko for livstruende tilstande.

Din krop fungerer som et indre ur, der gør, at du vågner om morgenen og falder i søvn om aftenen. Dette indre ur, også kaldet cirkadisk rytme, hjælper også med at styre mange af kroppens processer, lige fra at føle sig opmærksom til din kropstemperatur.

Sam Lewtas, ekspert i cirkadisk rytme, forklarer til Express: "Vores indre ur kontrolleres af flere forskellige faktorer, såsom hvornår vi spiser, hvornår vi er aktive og også i forhold til vores eksponering for lys i løbet af dagen."

Fare ved at ændre klokken

Skiftet til vintertid er en anden faktor, der kan påvirke dit indre ur. Denne tilsyneladende lille ændring kan øge din risiko for større medicinske nødsituationer, såsom hjerteanfald og slagtilfælde, med hele 70 %.

Lewtas fortsætter: "Ældre patienter og dem med højere risiko for hjertesygdomme er i øget risiko ved skift af klokken. Kvinder kan også være i højere risiko, men beviserne er mindre entydige."

Forskning underbygger risikoen

Eksperten i cirkadisk rytme er ikke den eneste, der peger på denne risiko. Stigende forskning fremhæver sammenhængen mellem kroppens indre rytmer og andre biologiske funktioner.

For eksempel fandt en undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Sleep Medicine, at de to dage efter ændring af klokken indebærer en højere risiko for slagtilfælde.

Ikke desto mindre er eksperter generelt enige om, at en kombination af underliggende helbredsproblemer som højt blodtryk med forstyrrelsen af kroppens indre ur skaber en farlig cocktail.

Hvordan man kan mindske risikoen?

Heldigvis forklarede Lewtas, at en gradvis tilpasning til den nye rutine kan hjælpe med at reducere din risiko. Han tilføjede: "Vi kan gøre vores bedste for at få en god nats søvn og overveje at 'tilpasse' vores sengetider og spisetider i dagene op til ved gradvist at justere med 15-20 minutter."

Men han påpeger også, at den bedste løsning på samfundsplan ville være at droppe sommertid og fastholde normaltid året rundt, hvilket mange i faget er enige om.