Videnskabeligt gennembrud: Lægemiddel kan hjælpe mennesker med at gro nye tænder

Sundhed

22/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mette N.

Falske tænder og proteser kan snart være fortid, hvis de nyeste videnskabelige fremskridt har noget at skulle have sagt.

Falske tænder er måske snart fortid. Senere i år vil vi have en bedre idé om fremtiden for de hvide emaljestykker i vores mund, der hjælper os med at spise, tale og meget mere. Verdens første forsøg på mennesker med et nyudviklet lægemiddel, der er beregnet til at gro nye tænder, vil nemlig finde sted.

Første forsøg på mennesketænder

Forsøget vil finde sted på Kyoto University Hospital fra september 2024 til august 2025 og vil omfatte 30 mænd i alderen 30 til 64 år, som mangler mindst én kindtand.

Lægemidlet vil blive testet for dets effektivitet på menneskelig tandsætning, efter at indledende forsøg på dyr i 2023 viste lovende resultater. Både fritter og mus groede nye tænder uden betydelige bivirkninger.

Forskerens mål

Katsu Takahashi, hovedforsker og leder af tandpleje og mundkirurgi ved Kitano Hospital, udtalte sig om projektets mål.

"Vi vil gøre noget for at hjælpe dem, der lider af tandtab eller manglende tænder," forklarede han. "Selvom der ikke har været nogen behandling hidtil, der resulterer i en permanent kur, føler vi, at folks forventninger til tandvækst er høje."

Videnskaben bag

Der ligger meget videnskab bag denne nye medicin.

Lægemidlet virker ved at deaktivere proteinet, der på engelsk hedder "uterine sensitisation-associated gene-1" (forkortet til USAG-1). Det er det protein, der undertrykker tandvækst.

Ved at blokere dette proteins interaktion med andre proteiner, fremmes signaleringen af knoglemorfogenetisk protein (forkortet til BMP), hvilket resulterer i dannelsen af ny knogle.

Den gode nyhed er, at mus og fritter har de samme USAG-1-egenskaber som mennesker, og de voksede nye tænder ved at indtage lægemidlet – et godt tegn.

Takahashi har arbejdet på tandregeneration i næsten 20 år og håber, at behandlingen ikke kun vil være for dem med tandlægeproblemer, men for alle, der har mistet tænder, uanset alder.

Kommerciel tilgængelighed i 2030

Hvis alt går efter planen, kunne medicinen være kommercielt tilgængelig inden 2030, og vi kunne sige farvel til falske tænder og proteser for altid.

Den første fase af processen vil vare 11 måneder, og efter dette vil forskerne teste lægemidlet på patienter i alderen to til syv år, der mangler fire tænder eller mere på grund af medfødt tandmangel.

Da det er en sjælden tilstand, der kun rammer 1% af verdens befolkning, er holdet allerede begyndt at rekruttere til denne fase.

Udvidelse af forsøg

Forskerne vil derefter udvide forsøget til dem med delvis tandmangel, dvs. personer, der mangler en til fem tænder på grund af miljømæssige faktorer. Selvom det er en sjældenhed, er det mere almindeligt blandt ældre voksne.

Dette gennembrud repræsenterer et enormt fremskridt inden for tandpleje og kan forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker verden over.

Hvis lægemidlet viser sig at virke i forsøg med mennesker, kunne det revolutionere måden, vi behandler tandtab på, og tilbyde en permanent løsning i stedet for midlertidige proteser og implantater.

Kilde: LADbible.com