Vi er på vej ind i højsæsonen: 6 gode råd til at undgå "roskildesyge"

Sundhed

07/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Håndsprit virker ikke på den virus!

​​​​​​​​​​​​​​​​I efteråret begynder smitten med norovirus (roskildesyge) at stige, og det er kun en forsmag på, hvad der venter os, når vi rammer vintermåneder.

En enkelt dråbe med virus kan lægge mange kunder, gæster eller familien ned med roskildesyge ("omgangssyge" med opkast og diarré).

Derfor er det vigtigt, at personalet i køkkener på caféer, kantiner, i restauranter, delikatesseafdelinger og andre fødevarevirksomheder samt forbrugerne er med til at bremse roskildesyge.

Men hvordan sikrer man sig så bedst muligt mod en ordentlig omgang sygdom? Fødevarestyrelsen har samlet en række råd, så dem får du her!

6 gode råd

  • Bliv hjemme, hvis du er syg med roskildesyge

  • Vær ekstra omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Håndsprit virker ikke.

  • Undgå at lave mad til andre – indtil tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Du kan smitte via maden.

  • Gør toilet og toiletrum rent ofte.

  • Vær ekstra omhyggelig med rengøring af overflader, tøj m.m., hvor der kan være norovirus​. Vask overflader grundigt med sæbevand og desinficer derefter gerne med f.eks. klorin. Service som krus, bestik m.v. bør vaskes op ved 65-75°C. Tøj bør også vaskes ved høj temperatur – gerne over 60°C.

  • Hvis du spiser fra en buffet: Vask hænder med sæbe, inden du går til buffeten. Brug lange tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det. Tag en ny tallerken ved en ny portion.

Ting at huske derhjemme

Hygiejne, både personlig og i forhold til madlavning, er altid noget, man bør have i tankerne, når man for eksempel tilbereder mad i hjemmet, men i denne periode er der nogle ekstra ting, du bør være særligt opmærksom på.

For eksempel bør du altid skylle frugt og grønt f.eks. salat, og bær grundigt, især hvis det ikke bliver varmebehandlet.

Derudover bør du også koge især frosne bær til f.eks. smoothies eller desserter i et minut før brug – du kan også køle/fryse dem efterfølgende.

Og hvis du har fået ansvaret for nytårsmiddagen og vil servere østers, så skal du sikre dig, at de kommer fra et "godkendt/åbent" område - uanset om du køber dem eller selv samler dem.