Tager du af og til ibuprofen? Så bør du læse dette

Sundhed

16/04/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Lukas Andreas

En ny bivirkning er blevet opdaget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ibuprofen har længe været kendt som en trofast hjælper, når smerten melder sig, men en ny undersøgelse peger på, at den lille tablet måske har endnu flere tricks i ærmet, end den tidligere har fået kredit for.

Forskning fra et team ved Rutgers University, ledet af professor Paul Breslin, har undersøgt, hvordan ibuprofen og andre antiinflammatoriske midler som naproxen påvirker kroppens håndtering af sukker.

Resultaterne, der er blevet offentliggjort i British Journal of Pharmacology, afslører en overraskende mekanisme bag lægemidlets virkning.

Forskernes arbejde har vist, at de aktive stoffer i disse lægemidler binder sig til søde receptorer i både munden og andre dele af kroppen.

Receptorer, der spiller en afgørende rolle i vores opfattelse af sødme og i behandlingen af glukose, ser ud til at blive hæmmet af medicinen.

Testpersoner, som skyllede munden med en ibuprofenopløsning, rapporterede en markant nedsat sødsmag.

Den mistænkte effekt går ud over blot at dæmpe smagsoplevelsen – den kunne nemlig medføre en ændret håndtering af sukker i kroppen.

Flere eksperter peger på, at denne effekt, som allerede manifesterer sig ved dosis svarende til almindelig medicinering, potentielt kan sætte skub i muligheden for at forebygge en række alvorlige sygdomme.

Risikoen for udvikling af diabetes, sammen med andre sygdomme som tyktarmskræft og demens, synes at blive reduceret ved langvarig brug af ibuprofen.

Selvom der måske er tale om en overraskende vinkel på en ellers velkendt medicin, understreges det af forskerne, at yderligere undersøgelser og kliniske forsøg er nødvendige, før man kan overveje en bredere brug i forebyggelsen af stofskiftesygdomme.

Det ville være for tidligt at anbefale, at man begynder at tage ibuprofen dagligt som en form for "forebyggende vitamin," selvom tanken ved første øjekast lyder tiltalende.

Forskningen åbner dog op for nye diskussioner om, hvordan et lægemiddel, der primært blev designet til at lindre smerte, også kan have en rolle i kampen mod kroniske sygdomme.

Med den nuværende interesse for sundhedsforebyggelse og metaboliske lidelser, bliver det spændende at følge, hvordan denne forskning udvikler sig.

Og hvem ved – måske vil din næste dosis ibuprofen ikke kun afhjælpe ømme muskler, men også holde sukkeret i skak på en helt ny måde.