Velfærdsteknologi i ældreplejen: Nu kommer der en national strategi

Sundhed

25/10/2024

Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem. Foto: Ældreministeriet
Medicinrobotter er en af de velfærdsteknologier, som nogle kommuner allerede bruger i dag for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen. Men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem. Foto: Ældreministeriet

Skrevet af J. Bøgen

Det forventes, at partnerskabet kan aflevere sine anbefalinger til regeringen medio 2025.

Tryghedsalarmer, vasketoiletter, elektroniske medicindispensere og robotter til social interaktion. Kommunerne bruger allerede i dag en række velfærdsteknologier i ældreplejen for at forbedre livskvaliteten for ældre og effektivere plejen, men det er langt fra alle kommuner, som anvender dem.

Med ældrereformen er det derfor aftalt, at der skal udarbejdes en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen. Partnerskabet kommer til at bestå af en række repræsentanter fra Ældreministeriet, Danish.Care, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske SOSU-skoler, Danske Professionshøjskoler, Danske Ældreråd, Ergoterapeutforeningen, FOA, IDA, Health Tech Hub Copenhagen, IT-Brancen, KL, Ældre Sagen samt fire private virksomheder foruden relevante ministerier.

"Velfærdsteknologi kan give borgeren mere frihed til at leve et selvstændigt og værdigt liv i trygge rammer, og det kan frigøre opgaver fra travle medarbejdere, så der bliver mere tid til det, der er vigtigt – til nærværet, omsorgen og plejen af vores ældre. På den måde kan velfærdsteknologi også bidrage til en bedre anvendelse af de kommunale og offentlige ressourcer. Det er en win-win-win-situation for vores ældre, medarbejderne og samfundet," siger ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Der følger penge med

I den politiske aftale er der afsat 39 mio. kroner til den nationale strategi for udbredelse af velfærdsteknologi i ældreplejen, som forventes at være klar medio 2025. Partnerskabets arbejde består både af anbefalinger til strategien på kort sigt, men også anbefalinger til initiativer, der kan igangsættes på længere sigt.

Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik den 18. april en aftale om en reform af ældreområdet.

Med ældrereformen blev der afsat 39 mio. kroner til en national strategi for udbredelse af velfærdsteknologi, heraf 10 mio. kroner i 2024, 23 mio. kroner i 2025 og 3 mio. kroner i både