Undersøgelse afslører: Derfor bør du genoverveje at sove med sokker på

Sundhed

05/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ad ...

En tilsyneladende uskyldig vane kan forvandle din seng til en bakteriebombe.

Den overraskende synder skal findes nede i fodenden af sengen, og det er ikke dine fødder, men i stedet dine sokker.

For selvom det kan være tillokkende at sove med sokker på, specielt om vinteren, så bør du dig om en ekstra gang, inden du lægger dig i sengen med sokkerne på.

Det skriver det tyske medie FOCUS.

Det er de daggamle, der er problemet

Vi ved alle, at en god nats søvn er vital for vores helbred. Det er i søvnen, at kroppen restituerer, styrker immunforsvaret og fjerner metaboliske affaldsprodukter.

En undersøgelse fra den britiske madrasforhandler "Mattressnextday" har afsløret, at det er alt andet end hygiejnisk at bære sokker i sengen. 

Forskerne tog prøver fra sokker, som deltagerne havde båret fra kl. 7 til 23 samme dag. Resultaterne var chokerende: Halvdelen af sokkerne indeholdt bakterien "Pseudomonas aeruginosa", som man normalt finder på gulvet, gulvmåtter eller i kakerlakkers afføring.

Denne bakterie kan forårsage alt fra udslæt og urinvejsinfektioner til alvorlige luftvejssygdomme og lungebetændelse, især hos folk med svækket immunforsvar. 

For at sætte det i perspektiv: Testpersonernes sokker var faktisk mere beskidte end en fjernbetjening, som ifølge mange undersøgelser ofte indeholder flere bakterier end et toilet.

Der er også fordele ved det

Men før du smider alle dine sokker ud, er der også nogle positive aspekter ved at bære dem i sengen.

At have sokker på kan nemlig hjælpe med at reducere hedeture og nattesved, gøre at du falder hurtigere i søvn og øge søvnvarigheden.

Hemmeligheden ligger i at vælge de rette sokker. Hvis du insisterer på at bære sokker i sengen, skal du sørge for, at de er rene og lavet af naturlige fibre som bomuld. 

Disse materialer er åndbare og leder overskydende varme væk, uden at have en isolerende effekt.

Så næste gang du overvejer at tage sokker på i sengen, husk at de sandsynligvis har mange bakterier på sig - i hvert fald hvis det er sokker, du har haft på i løbet af dagen.