Sygdomsadvarsel udsendt: Skal du på ferie her, skal du passe godt på

Sundhed

28/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En række rejsende er vendt tilbage fra ferie med en alvorlig sygdom. Nu advarer sundhedsstyrelse om rejser dertil.

Ferierejsende er blevet udstedt en rejseadvarsel, hvis de snart skal til Tyrkiet, efter et udbrud af en alvorlig sygdom. Det er blevet rapporteret, at tilstanden er brudt ud på forskellige feriehotspots i landet og er forbundet med Salmonella.

Wales Online rapporterer, at der er blevet igangsat en undersøgelse, efter at næsten 250 tilfælde af en gastrointestinal infektion er blevet opdaget af NHS. Det blev opdaget blandt dem, der har været på ferie. Ifølge det britiske sundheds-sikkerhedsagentur (UKHSA) har de opdaget klynger af en Salmonellastamme, som de mener er en fælles smittekilde.

De fleste af de smittede personer havde rejst til og opholdt sig på hoteller i Antalya-regionen i Tyrkiet. Undersøgelsen blev startet efter opdagelsen af 241 bekræftede tilfælde.

Smittet på hotel

Denne undersøgelse viste, at mange af personerne havde boet på hoteller med all inclusive, hvor mad blev leveret i form af en buffet, hvor man kunne tage, hvad man ville have. I en ny opdatering sagde UKHSA, at kilden endnu ikke er fundet, så de advarede ferierejsende, der skal til Tyrkiet, om at være ekstra forsigtige.

Myndighederne har endnu ikke truffet direkte foranstaltninger på grund af manglende kilde, så rejsende forventes at tage forebyggende foranstaltninger på deres eget initiativ. Rapporter hævder, at 56 procent af tilfældene i Salmonella-klyngen var mænd med en gennemsnitsalder på 29 år.

En talsperson for UKHSA udtalte: "Rapporter om ophold på en række forskellige hoteller i Tyrkiet, og de fleste tilfælde rapporterer om at have spist en bred vifte af forskellige fødevarer inden for deres hotelresort som en del af en all inclusive-feriepakke."

De tilføjede: "Da kilden til sygdommen ikke er identificeret, og efterforskninger er i gang, minder UKHSA folk om at tage vigtige sikkerhedsforanstaltninger for at reducere risikoen for gastrointestinal infektion, mens de rejser i udlandet, herunder grundig håndvask, især efter at have brugt toilettet og før madlavning eller spisning af mad.

Og de fortsatte: "Gode valg for rejsende er for nyligt, grundigt tilberedt mad, der serveres rygende varmt, frugt, der kan skrælles af rejsende (såsom bananer og appelsiner), og pasteuriserede mejeriprodukter som yoghurt, mælk og ost. Personer, der føler sig utilpasse med gastrointestinale symptomer, bør undgå at tilberede mad eller drikkevarer til andre, indtil de er symptomfri."