Sov godt og sundt: Så ofte skal du vaske sengetøj ifølge ekspert

Sundhed

17/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Hvor ofte vasker du dit sengetøj?

Vi ved alle, at vi ikke kan sove med det samme sengetøj for evigt, men hvor ofte skal vi egentlig skifte det ud med rent sengetøj og vaske det, vi har brugt?

Frekvensen afhænger af ens opvækst og holdninger til rengøring, men eksperter udsender nu klare råd om, hvor ofte vi bør vaske vores sengetøj – efter at de blev forfærdede over en indrømmelse fra kendis'en Kerry Katona.

Tidligere fortalte den tidligere Atomic Kitten-sanger, at hun kun vasker sit sengetøj hver anden uge, og hendes kommentarer udløste en stor debat på sociale medier.

Kommentarerne var delt, nogle sagde, de skifter sengetøj "mindst to gange om ugen", mens andre mente, det ikke betød noget, så længe sengetøjet blev "luftet dagligt".

Eksperter har nu grebet ind i debatten og fastslået, at der faktisk er en regel, som alle bør følge – sengetøjet bør vaskes en gang om ugen.

Søvnekspertens klare råd

Martin Seeley, administrerende direktør for MattressNextDay, udtaler: "Ideelt set bør du vaske dit sengetøj hver eneste uge. Hver nat sveder den gennemsnitlige person mindst 200 ml væske, som naturligt trænger igennem til din dyne."

Han uddyber og fortæller, at yderligere studier viser, at det gennemsnitlige sengetøj huser omkring 20.000 støvmider, der kan udløse allergier og forårsage en løbende næse, tilstopning og mere.

Da 80 procent af støvmider består af din døde hud, som du naturligt producerer mere af om natten, bør du vaske dit sengetøj mindst en gang om ugen.

Hyppigere skift ved natlige svedproblemer

Søvneksperten tilføjer, at hvis du sveder mere end normalt, bør du skifte dit sengetøj endnu hyppigere. Han forklarer:

"Hvis du har tendens til natlige svedeture eller hedeture, skal du vaske dit sengetøj endnu oftere. Hvis dit sengetøj føles fugtigt eller 'klamt' om morgenen, bør du tage det af og vaske det med det samme."

I tilgift råder eksperten folk til aldrig at rede sengen lige efter at vågne op.

Han siger: "Du bør lade din madras lufttørre i mindst 30 minutter om morgenen, før du reder din seng. Det skyldes, at støvmider trives i varme omgivelser, så ved at lade din madras lufttørre, får den lov til at køle ned, og det mindsker antallet af støvmider, den tiltrækker."

Kilde: The Mirror