Omtrent 35% af os vågner om natten mindst tre gange om ugen, noget der bliver mere almindeligt med alderen. Det kan dog påvirkes af en række faktorer.
Mens nogle falder hurtigt tilbage i søvn, har mange svært ved at falde i søvn igen, når de først er blevet vækket. Og ifølge Dr. Biquan Luo kan det skyldes, at de begår disse almindelige fejl.
Administrerende direktør for smarte søvnmasker fra LumosTech siger, at disse små episoder af søvnløshed kan skyldes omgivende forstyrrelser som støj og temperatur samt sundhedsproblemer som søvnapnø eller restless legs syndrom.
Derudover kan en "forstyrrelse af kroppens naturlige søvn-vågne cyklus", som kan skyldes skærmtid, være årsagen til din fragmenterede hvile.
Dr. Biquan fortalte New York Post: "At tjekke tiden kan øge stress og gøre det sværere at sove. Derudover, hvis du tjekker tiden på din telefon, kan indholdet på telefonen være for stimulerende, hvilket yderligere forhindrer dig i at slappe af og falde i søvn."
I stedet anbefaler hun at blive i sengen og prøve naturligt at falde i søvn igen, når du vågner: "Hvis du ikke kan falde i søvn igen efter 10 eller 15 minutter, er det tid til at stå op," tilføjede hun.
Og hun giver derpå en oplagt ting at gøre: "Prøv at gå til et roligt og behageligt sted derhjemme, som sofaen, og dyrke en stille, lav-stimulerende aktivitet, såsom at læse en bog eller lave en beroligende aktivitet, indtil du igen føler dig søvnig og derefter vende tilbage til sengen."
Du kan også prøve hvidstøjsmaskiner og åndedrætsøvelser, men hvis problemet fortsætter, kan det være værd at se på din døgnrytme.
For at forklare dette fænomen fortalte Dr. Katherine Hall, der er fast sovepsykolog hos Happy Beds, til Metro.co.uk: "Blåt lys om aftenen er blevet knyttet til yderligere undertrykkelse af melatonin og interferens med din døgnrytme."
Blåt lys, som udsendes fra telefoner og LED-vækkeure, har en stimulerende virkning, der forårsager opmærksomhed og påvirker negativt din søvncyklus.
For at justere din døgnrytme bør du have en streng tidsplan hver dag for, hvornår du går i seng og står op, bruge tidsbestemt eksponering for stærkt lys, ændre måltider, tage kosttilskud, begrænse koffein og motionere på forskellige tidspunkter af dagen, hvilket alt sammen kan hjælpe.
Kilde: Metro.