Skål! Populær drik "sænker blodtrykket og mindsker risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde"

Sundhed

23/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der skal kun et enkelt glas om dagen til!

Forhøjet blodtryk viser få symptomer og kan derfor gå ubemærket hen i årevis, men over tid kan det sætte personer i risiko for slagtilfælde, hjerteanfald og hjertesvigt.

Da dårlig kost, livsstil og stress menes at øge risikoen for at udvikle højt blodtryk, vil læger ofte ordinere livsstilsændringer såsom at reducere salt- og alkoholindtag, spise mere frugt og grønt og få mere motion.

Men nu har ny forskning udført på University of Toronto fundet ud af at drikke moderate mængder frugtsaft dagligt kan hjælpe med at sænke blodtrykket.

Det skriver The Sun.

Det kommer, efter at Blood Pressure UK advarede om, at op til to tredjedele af briter under 50 år kunne leve med udiagnosticeret hypertension, den medicinske betegnelse for højt blodtryk.

En dårlig kost og en usund livsstil har ført til, at stadig flere udvikler tilstanden, selv når de er så unge som 30 år, så velgørenhedsorganisationen Blood Pressure UK opfordrer voksne i alle aldre til at få tjekket deres blodtryk regelmæssigt.

12 forskellige fødevarer undersøgt

Forskningsteamet fra Toronto analyserede data fra 93 tidligere studier, der undersøgte 12 forskellige sukkerholdige fødevarer, for at forstå, hvordan kostvalg påvirker blodtrykket.

Blodtryk registreres med to tal: systolisk tryk - som er kraften, hvormed dit hjerte trækker sig sammen, når det pumper blod rundt i din krop - og diastolisk tryk, som er trykket i hvilefasen mellem hjerteslagene.

Ifølge vejledningen anses det ideelle blodtryk normalt for at være mellem 90/60 mmHg og 120/80 mmHg, mens målet for personer over 80 år er under 150/90 mmHg.

Rapporten, offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE, fandt ud af, at et moderat indtag af frugtsaft med naturlige sukkerarter førte til gennemsnitlige "små, men vigtige reduktioner" på 3,7 mmHg i systolisk blodtryk.

Derimod resulterede indtagelse af drikkevarer med tilsat sukker - såsom sodavand - i en gennemsnitlig stigning i systolisk blodtryk på 6,9 mmHg.

Forskerne fandt ud af, at et lille glas frugtsaft var nok til at opnå langsigtede fordele - mellem 50 og 150 ml frugtsaft dagligt.

Forskerne estimerede, at den beskyttende effekt af ren frugtsaft på blodtrykket sandsynligvis skyldes de næringsstoffer og bioforbindelser, der findes i frugt.

Sådan kan du gøre det endnu bedre

Men ifølge undersøgelsen havde indtagelse af hele frugter, der også indeholder fiber, endnu større fordele.

Resultaterne viser, at offentlige sundhedsretningslinjer, der sigter mod at hjælpe folk med at forebygge og håndtere højt blodtryk, bør skelne mellem naturlige og tilsatte sukkerarter, sagde rapporten.

Hovedforfatteren Professor John Sievenpiper udtalte: "Vores forskning indikerer fordele ved blodtrykket fra moderate mængder af 100 procent frugtsaft, der kun indeholder naturlige sukkerarter."

"Tilgængelig evidens tyder på, at frugt og 100 procent frugtsaft i lave doser fører til små, men vigtige reduktioner i blodtrykket."

Sundhedsmyndighederne har for nylig godkendt en stor udvidelse af NHS's (National Health Security) gratis blodtrykstestordning og meddelte, at lokale samfundssteder som barbersaloner, supermarkeder og moskéer kan tilbyde de livreddende tests udover apoteker og praktiserende læger.