Særligt ældre er i farezonen: Dette frygtes at koste 39 mio. liv inden 2050

Sundhed

20/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vurderingen er, at det kan koste 8,2 millioner menneskeliv om året.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forestil dig en verden, hvor simple infektioner bliver dødsdomme. Det er sådan, det kan ende med at se ud, hvis antibiotika ikke længere virker.  

Det lyder som en science fiction-film, men virkeligheden er langt tættere på, end vi måske lige tror. Ifølge en ny global analyse kan såkaldte "superbugs" – dvs. bakterier, der er resistente over for antibiotika – dræbe over 39 millioner mennesker inden 2050.

Det skriver The Guardian.

Især ældre mennesker er i farezonen

En undersøgelse offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet afslører, at selvom antallet af dødsfald blandt små børn er faldende takket være bedre adgang til vaccinationer og en bedre hygiejne, er ældre mennesker i stigende grad i farezonen. 

Dette skyldes en stigning i resistens over antibiotika. Dødsfald forårsaget af antimikrobiel resistens (AMR) forventes faktisk at stige med 146 procent blandt personer over 70 år.

"Antimikrobielle lægemidler er en af grundpillerne i moderne sundhedspleje, og den stigende resistens over for dem er en væsentlig årsag til bekymring," advarer Mohsen Naghavi, en af hovedforskerne bag undersøgelsen.

8,2 millioner dødsfald årligt

Mens verden har haft travlt med at bekæmpe pandemier som COVID-19, er antibiotikaresistens en trussel, der kommer snigende i baggrunden.

Faktisk forudser forskerne, at superbugs kan spille en rolle i op mod 8,2 millioner dødsfald årligt inden 2050.

Særligt lande i Sydasien og Afrika syd for Sahara står over for de største udfordringer. Men også i den vestlige verden er problemet mærkbart, især i en aldrende befolkning, hvor hospitalsinfektioner kan blive en stadig større udfordring grundet AMR.