Såkaldte miljøvenlige papsugerør viser sig nu at indeholde giftige kemikalier

Sundhed

28/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mens de engang syntes at være løsningen på vores øko- og sugebehov, antyder ny forskning, at papirsugerør indeholder potentielt giftige kemikalier og måske faktisk ikke er bedre for planeten.

Bortset fra metalliske muligheder har papir og bambus været det foretrukne materialevalg for økobevidste sugerørsbrugere, siden plastiksugerør blev forbudt i Storbritannien i oktober 2020 for at "kæmpe imod plastaffald og beskytte naturlige miljøer og havliv".

Det skriver LAD-bible.

Men desværre blev PFAs, populært kaldet "for evigt-kemikalier", fordi de nedbrydes over tusinder af år i miljøet, fundet i de fleste af papir- og bambussugerør fra både butikker og restauranter, som forskere fra Universitetet i Antwerpen testede.

Af de 39 forskellige sugerørsmærker, der blev testet, blev PFAs fundet i 90 procent af papirstropperne, fire ud af fem bambussugerør, tre ud af fire plastikstropper og to ud af fem glasstropper. Der blev ikke fundet nogen i stålsugerør.

Ifølge deres skriftlige rapport tilføjes poly- og perfluoralkylstoffer til øko-venlige sugerør for at "gøre dem vandafvisende".

Perfluoroktansyre (PFOA) var tidligere det mest almindelige PFA, men blev verdensomspændende forbudt i 2020.

Dog, selvom det vil forhindre din cocktail i at gøre dit sugerør sjasket, er PFAs "kendt for at være potentielt skadelige for dyrelivet, mennesker og miljøet" over tid, forklarede forskerne - selvom studiet ikke undersøgte, om PFAs kunne sive ud af sugerøret og ned i din drik.

Selvom koncentrationen af PFAs var lav, og du sandsynligvis ikke bruger et sugerør hver gang du drikker i løbet af dagen, sagde forskerne, at sundhedsrisikoen var begrænset, men kan opbygges over tid, da de bliver i vores kroppe.

Ifølge Agenturet for Giftige Stoffer og Sygdomsregistrering indebærer sundhedsrisici nedsat respons på vacciner hos børn, en smule lavere fødselsvægt samt øget risiko for højt blodtryk, lavere fødselsrater, skjoldbruskkirtelsygdom, øgede kolesterolniveauer, leverskader, nyrekræft og testikelkræft.

Dr. Thimo Groffen, en af forskerne bag resultaterne, siger, at PFAs var til stede i drikkesugerør i Belgien, men blev først fundet i USA.

Han sagde: "Sugerør lavet af plantebaserede materialer, som papir og bambus, bliver ofte markedsført som værende mere bæredygtige og miljøvenlige end dem lavet af plastik. Dog betyder tilstedeværelsen af PFAs i disse sugerør, at det ikke nødvendigvis er sandt."

Mens han foreslår at investere i en stålsugerør, sagde han, at det måske er en idé at "undgå at bruge sugerør overhovedet".