Sådan undgår du hårtab: Svaret gemmer sig i dit køkkenskab

Sundhed

08/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Hårtab kan være en frustrerende tilstand, men et overraskende husråd gemmer sig i mange køkkenskabe, som kan gøre håret 'blødt' og 'skinnende', samtidig med at det muligvis kan bremse effekten af hårtab.

Det er normalt at miste mellem 50 og 100 hårstrå om dagen, men taber man mere end det, kan det tyde på en underliggende sundhedstilstand eller et problem med hårtab. Olivenolie, en dagligdags ingrediens i de fleste køkkener og ofte importeret fra Middelhavsområdet, kan være løsningen ifølge nogle eksperter.

Videnskabelige opdagelser bag olivenolies effekter

Forskning fra 2015 på mus har vist, at ingredienser afledt af oliventræer kan stimulere hårvækst. Olivenolie indeholder oleinsyre, som har antioxidantegenskaber og kan "bremse effekterne af hårtab". Oleinsyren hæmmer 5-alfa-reduktase, et enzym, der omdanner testosteron til dihydrotestosteron – et hormon, der svækker hårsækkene.

Yderligere fordele ved olivenolie

Udover at fremme hårvækst kan olivenolie også have antibakterielle egenskaber og reducere og forhindre spaltede spidser. Certificeret dermatolog Dr. Saya Obayan har fortalt Cosmopolitan, at olivenolie kan lindre inflammation i hovedbunden: "Vi ved, at olivenolie har gode antiinflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at dæmpe noget af inflammationen på din hovedbund."

Gør håret blødt og skinnende

Dr. Audrey Kunin, en dermatolog, har forklaret for Women's Health, at "olivenolie er rig på fedtsyrer og antioxidanter, så det kan nære hovedbunden. Selv håret, som er sammensat af dødt keratin, kan få gavn af olivenolien, da den hjælper med at belægge hårstråene og skabe blødhed og glans."

Brug af olivenolie i håret

Eksperter anbefaler dog at bruge produkter, der er specielt formuleret til brug på hovedbund og hår i stedet for ren olivenolie. Produkter som Palmer's Olive Oil Formula Leave-in Hair Conditioner og Ors Olive Oil Smooth and Hold Pudding er eksempler på produkter, der kan købes og er beriget med olivenoliens gavnlige egenskaber.

Tips til anvendelse og forventninger

Ved anvendelse af olivenoliebaserede produkter til håret er det vigtigt at følge instruktionerne for at undgå at tynge håret. Mens mange kan opleve fordele ved disse produkter, er det essentielt at huske på, at resultaterne kan variere fra person til person.

Med den voksende interesse for naturlige og bæredygtige skønhedsprodukter, er olivenolien blevet genopdaget som et vidundermiddel for dem, der ønsker at vedligeholde et sundt hår og samtidig bekæmpe hårtab på en naturlig måde.

Kilde: Express