Risikoen øges med alderen - 4 tegn på modermærkekræft, du ikke må ignorere

Sundhed

07/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mere end 2500 danskere rammes af sygdommen hvert år.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse bliver mere end 2500 danskere ramt af modermærkekræft hvert eneste år.

Den gode nyhed er imidlertid, at netop denne type kræft har gode behandlingsmuligheder - hvis altså sygdommen opdages tidligt.

Så ved du, hvad du skal holde øje med? Her får du fire symptomer, der bør få dig til at kontakte din læge.

1. 'De grimme ællinger'

Mennesker med mange modermærker har en øget risiko for at udvikle modermærkekræft. Det betyder imidlertid ikke, at der er grund til at gå i panik over hver eneste mærke/plet på din krop.

Læg mærke til de modermærker, der skiller sig ud - de, der er mørkere end resten, har ændret sig for nyligt eller har en uregelmæssig form, som en slags "grim ælling" i resten af flokken.

Der kan dog også være forskel fra person til person. Hvis du har for eksempel 50 mørke modermærker betyder det ikke, at der er kræft i dem alle. Men hvis du har et enkelt, der virkelig skiller sig ud i forhold til de andre, er det den form for "grim ælling", du bør få undersøgt.

Hos kvinder dukker modermærkekræft typisk op på arme og ben, og mænd bør holde særligt øje med deres hoved, nakke, ryg og mave. Men husk, at bare, fordi det er de mest almindelige steder, betyder det ikke, modermærkekræft ikke kan opstå alle steder på kroppen.

2. 'Hvor solen ikke skinner'

Størstedelen af modermærkekræft menes at være forårsaget af ultraviolet belysning, men det er ikke alle, der kan spores tilbage til den årsag.

Modermærkekræft kan også udvikle sig steder, som ikke bliver udsat for sollys, for eksempel under fødderne eller i håndfladerne.

Faktisk kan modermærkekræft også opstå under neglene i form af en mørk stribe - det skete for eksempel for den afdøde reggae-kegende Bob Marley, som tolkede sin modermærkekræft som en "tømmerlus", hvilket i sidste ende kostede ham livet.

En god huskeregel her er, at du skal kontakte en læge, hvis den mørke stribe eller plet under neglen ikke "vokser ud" fra neglen over tid, ligesom en tømmerlus gør.

3. Røde, hvide og blå nuancer

Modermærkekræft bliver ofte beskrevet som mørkebrune modermærker, men de kan faktisk have mange forskellige farver.

Det kan fremstå blåligt på grund af den dybere pigmentering i huden, eller den kan være rød som følge af kroppens immunsforsvars forsøg på at bekæmpe det.

Det er også muligt for modermærkekræft at ligne et udslæt, hvor det får et mere lyserødt skær. Her er det et faresignal, hvis for eksempel creme ikke får det til at gå væk.

Besynderligt nok kan mangel på farve i et modermærke også være tegn på kræft. Nogle kræftpletter mister simpelthen pigmentering helt eller delvist, hvilket efterlader en hvid cirkel rundt om en mørkere plet.

4. Hudpletter, der bløder eller klør

Hvis et modermærke begynder at klø, blive ømt eller generelt gøre ondt, skal du få det tjekket. Det samme gør sig gældende, hvis modermærket begynder at "lække", for eksempel ved at bløde og få et mere skorpeagtigt udseende.

Mange vil have en tendens til at forveksle disse symptomer med for eksempel insektbid eller en allergisk reaktion, særligt her om sommeren, hvor for eksempel myggestik er mere regelen end undtagelsen. Men kontakt hellere lægen en gang for meget end for lidt, hvis det er et modermærke, der begynder at give de ovenstående symptomer.

Kilde: AARP