Der findes ingen kur mod sygdommen. Men forskning har vist, at gigtpatienter kan reducere symptomer og gener ved sygdommen ved at holde sig fra inflammatoriske fødevarer. Det er betegnelsen for fødevarer, der forårsager betændelsestilstand i kroppen.
De otte fødevaregrupper, du kan forsøge at holde dig fra er følgende:
1. Alkohol
Procenterne i de elskede drikkevarer som vin og øl er ikke gode for en gigtpatient. I alkohol er der et protein, der forårsager betændelse. Jo højere niveau af proteinet i blodet, jo mere inflammation.
2. Gluten
Mennesker med bestemte typer gigt har større risiko for at udvikle glutenallergi. Hos nogen viser det sig ikke som en voldsom allergi, men som en glutenfølsomhed, der har indflydelse på gigtsymptomerne.
3. Forarbejdede fødevarer
Hvis du kun kan genkende meget få af de ord, der indgår i varedeklarationerne på den mad, du har i dit hjem, skal du måske være opmærksom. Forarbejdede fødevarer indeholder et produkt, der i højere niveauer forårsager betændelse i kroppen.
4. Rødt kød
I rødt kød er der et protein, der er meget inflammatorisk og det er mængden af mættet fedt i samme fødevarer har samme funktion. Det kan derfor reducere dine gener ved gigt at skære ned på dit kødforbrug.
5. Raffinerede kulhydrater
De findes blandt andet i hvidt brød, ris og kage. De hæver blodsukkerniveauet og kroppen har svært ved at fjerne sukkeret fra blodet. Det skaber en inflammatorisk reaktion
6. Mejeriprodukter
Det er de mættede fedtstoffer i mejeriprodukter, der kan øge dine gigtgener. Det er dog primært fødevarer som ost og smør, der har et særligt højt indhold af mættet fedt, der kan skabe problemer.
7. Tilsat sukker
Der er flere gode grunde til at undgå fødevarer med tilsat sukker. Men er du gigtramt er der endnu en. For sukker er en af de ting, der kan forværre dine symptomer og smerter.
8. Salte fødevarer
Salt mad, f.eks. chips og pizza er direkte forbundet med væskeophobning i kroppen og derfor med inflammatoriske tilstande, som du kan opleve som en forværring af dine symptomer.