Rammer særligt ældre over 70 år: Flere danskere overlever frygtet kræftsygdom

Sundhed

03/07/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Forbedret kirurgi, mere effektiv kemobehandling og kræftpakker har forbedret overlevelsen. Det er dog stadig en alvorlig sygdom med dårlig prognose.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Med små skridt går udviklingen inden for bugspytkirtelkræft den rigtige vej.

Overlevelsen er stigende, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. Fra perioden 2017-2019 til perioden 2020-2022 er kvinders 1-årsoverlevelse steget fra 38 til 41,5 procent og 5-årsoverlevelsen fra 13,4 til 16 procent.

Tallene er netop offentliggjort i den nye publikation ’Kræft i Danmark 2024’.

Men dødeligheden er stadig høj. Hos mænd med bugspytkirtelkræft er der kun en marginal fremgang i de sidste år, viser tallene.

Ekspert i bugspytkirtelkræft, Claus Wilki Fristrup, siger:  

"Der er sket en udvikling. Overlevelsen er blevet bedre, selv om det er fra noget småt til noget mindre småt. Vi ved ikke, hvorfor fremgangen er størst hos kvinder. Men måske er det, fordi de hurtigere kontakter lægen, når de får symptomer."

Sene symptomer

Når et menneske får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, er sygdommen ofte fremskreden. Det betyder, at 40 procent ikke kan behandles, fordi kræften er vokset ind i det omgivende væv eller har spredt sig til andre dele af kroppen. 

"Det er en sygdom, der giver nogle meget sene og uspecifikke symptomer. I kombination med, at det er en aggressiv kræftform, betyder det, at vi i mange tilfælde ikke kan tilbyde patienten behandling," siger Claus Wilki Fristrup, der er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).

Den eneste helbredende behandlingsmulighed er kirurgi. Men fordi sygdommen ofte bliver opdaget sent, er kirurgi kun mulig hos 4 ud af 10 patienter.

Kirurgi, kemo og kræftpakker

På den lange bane er det dog tydeligt, at der er fremgang. På 20 år er etårsoverlevelsen steget med omkring 25 procentpoint og femårsoverlevelsen med omkring 10 procentpoint. 

Ifølge Claus Wilki Fristrup skyldes det tre faktorer: Bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker. Desuden får alle patienter nu samme behandling uanset hospital, fordi læger fra flere behandlingssteder mødes online og tager fælles beslutninger.

Claus Wilki Fristrup vurderer dog, at overlevelsen efter pancreaskræft kun vil stige langsomt, så længe man ikke kan finde patienterne tidligere og hjælpe de 40 procent, der i dag ikke kan behandles.

Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker roser den forbedrede overlevelse og indsatsen fra læger og forskere:

"Kræft i bugspytkirtlen er en meget alvorlig form for kræft. Derfor glæder det mig, at man ved hjælp af opsporing, forskning og tæt samarbejde mellem eksperter har formået at løfte prognosen. Vi skal fortsat arbejde benhårdt på at knække koden, så vi på et tidspunkt får et gennembrud, som vi har set for andre kræftformer som f.eks. modermærkekræft og lungekræft."

Bugspytkirtelkræft (pancreascancer)

Omkring 1200 personer i Danmark fik i 2022 konstateret bugspytkirtelkræft, nogenlunde lige mange mænd og kvinder.

Fordi der bliver flere ældre i befolkningen, er incidensen stigende. Det er sjældent, kræft i bugspytkirtlen rammer før 40 års-alderen, og mere end halvdelen af alle tilfælde af pankreatisk adenokarcinom rammer mennesker ældre end 70 år på verdensplan ifølge World Cancer Report.

Man ved ikke, hvad der forårsager sygdommen, men rygning øger risikoen. 

I sjældne tilfælde er sygdommen arvelig. Der er flere kendte - men sjældne - sygdomme med øget risiko for bugspytkirtelkræft. Derudover er der flere kendte mutationer, der øger risikoen for sygdommen. Samlet set har kun omkring 10 procent af tilfældene en arvelig komponent. I Danmark anbefaler man genetisk udredning, hvis der er to eller flere tætte familiemedlemmer, der har udviklet bugspytkirtelkræft.

Læs om bugspytkirtelkræft hos Kræftens Bekæmpelse: Bugspytkirtelkræft