Rammer 12.000 danskere hvert år: Nu skal nyt samarbejde i bl.a. Bilka få det tal ned

Sundhed

28/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hver femte dansker rammes i løbet af livet, og det er den fjerdehyppigste dødsårsag.

Et nyt strategisk partnerskab mellem Hjernesagen og Salling Group har som mål at reducere antallet af stroke – blodprop eller blødning i hjernen – som hvert år rammer flere end 12.000 danskere.

Forhøjet blodtryk er en af de hyppigste årsager til stroke, og derfor går Salling Group og Hjernesagen nu med støtte fra Salling Fondene sammen om at tilbyde gratis adgang til blodtryksmåling i udvalgte butikker.

Med indsatsen ”Et livsvigtigt tilbud – læg dit blodtryk i indkøbskurven” kan kunderne i første omgang i udvalgte Bilka-butikker få et gratis tjek af deres blodtryk, mens de alligevel er ude at handle.

Travlhed skal ikke være årsag

Målet med initiativet er at sikre, at hverdagens travlhed ikke er skyld i, at danskerne nedprioriterer og dermed undlader at tjekke deres blodtryk.

”Mere end en million danskere går rundt med forhøjet blodtryk – og cirka hver tredje er ikke klar over det. Forhøjet blodtryk er en af de største risikofaktorer i forhold til at få et stroke, så det her initiativ kan potentielt være med til at redde menneskeliv. Derfor er vi i Hjernesagen meget glade for partnerskabet, og vi håber selvfølgelig at rigtig mange Bilka-kunder vil tage imod tilbuddet om en blodtryksmåling, når de alligevel er ude at handle,” siger Tue Byskov Bøtkjær, landsformand i Hjernesagen.

Formålet med partnerskabet er at øge danskernes bevidsthed om blodtryk og de risici, der er forbundet med forhøjet blodtryk samt at sikre, at flere danskere får målt deres blodtryk regelmæssigt.

Flere hundrede tusinde danskere går i dag rundt med et forhøjet blodtryk uden at være klar over det.

Her starter det

Blodtryksmålingen i butikkerne foretages af uddannet sundhedspersonale, der kan vejlede om, hvordan man skal forholde sig, hvis blodtrykket giver anledning til bekymring.

Indsatsen udrulles i uge 19 med start i Bilka Tilst og Bilka Ishøj og vil med tiden udvides til en længere række butikker.

Salling Fondene, som ejer Salling Group, har muliggjort projektet med en donation på 2,5 millioner kroner.

”Salling Fondene støtter projekter og initiativer, der gør hverdagen bedre og er til gavn og glæde, og vi er glade for at kunne være med til at muliggøre Hjernesagens forebyggende sundhedsindsats i form af blodtryksmåling og sundhedsvejledning i Salling Groups butikker. Udbredelse af kendskabet til farerne ved forhøjet blodtryk samt måling af blodtryk kommer uden tvivl til at gøre en forskel for danskerne, ” siger Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand for Købmand Herman Sallings Fond.

Onsdag 28. februar fra kl. 10-12 testes muligheden for blodtryksmåling i Bilka Tilst.

Fakta om stroke

  • Stroke er en fællesbetegnelse for blodpropper og blødning i hjernen. Det omtales også som apopleksier eller slagtilfælde.

  • Hver femte dansker rammes af stroke.

  • Stroke er den fjerdehyppigste dødsårsag og den hyppigste årsag til handicap blandt voksne.

  • Stroke rammer både mænd og kvinder.

  • Risikoen for at få et stroke stiger med alderen, men 30 procent af alle ramte er under 65 år.

De mest almindelige symptomer på stroke kan kendes i en simpel remse:

  • Stræk – hænger den ene arm?

  • Snak – hænger ordne ikke sammen?

  • Smil – hænger den ene mundvig?

Oplever man et af disse symptomer, skal man omgående ringe 112. Tid er nemlig en helt afgørende faktor for behandlingen.