Pas på dine øjne: Daglig vane kan skade dit syn

Sundhed

15/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Det kan give infektioner og langsigtede synsskader.

En almindelig vane kan føre til infektioner, inflammation og endda langsigtede skader på dit syn.

En kirurg har påpeget, at en regelmæssig vane, som de fleste af os har, kan være skadelig for vores øjne.

Det skriver Express.

Risikoen ved at gnide øjnene

Ifølge Dr. Mark Wilkins, konsulent og oftalmologisk kirurg hos OCL Vision, kan regelmæssig gnidning af øjnene føre til infektioner og langsigtede synsskader.

"Vi er alle skyldige i fra tid til anden at gnide øjnene, og så længe dine hænder er rene, og det ikke sker ofte, vil du ikke opleve problemer. Men hvis det udvikler sig til en vane, udgør det måske en fare for infektion eller endda permanente synsskader," forklarer han.

Årsager til at gnide øjnene

Dr. Wilkins deler, hvorfor vi måske starter denne vane:

"Du er mere tilbøjelig til at føle trangen til at gnide dine øjne, hvis du lider af sæsonbetingede allergier, eller hvis du har fremmedlegemer i dem som et stykke snavs eller en øjenvippe. Tilstande som tørre øjne kan også gøre, at du vil klø i øjnene."

De langsigtede konsekvenser

"Hyppig gnidning af øjnene med for meget tryk kan føre til skader på hornhinden - den kuppelformede overflade foran øjet," advarer han.

"Der er stærke beviser for, at øjengnidning bidrager til udviklingen og progressionen af en alvorlig hornhindetilstand kendt som keratokonus."

Alternative løsninger

I stedet for at gnide øjnene anbefaler Dr. Wilkins at bruge smørende øjendråber, der kan behandle tørre og trætte øjne samt skylle eventuelle fremmedlegemer ud.

"Anti-allergi dråber mod høfeber kan også være effektive," tilføjer han.

"Det bedste råd, hvis du har udviklet en vane med at gnide dine øjne, er at sørge for regelmæssigt at se en optometrist.

De vil være i stand til at fortælle dig, hvilken skade du forårsager, men også komme til bunds i problemets rod."