Nye symptomer fra særlig flåtart: Kan udløse kødallergi

Sundhed

05/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Alpha-gal, der er et sukkermolekyle, kan føre til allergi over for kød. Dette sukkermolekyle spredes gennem bid fra Lone Star-flåten.

En nylig undersøgelse fra Centers for Disease Control and Prevention i USA har vist, at antallet af formodede tilfælde i USA er steget markant siden 2010, og nogle er blevet identificeret i stater, der normalt ikke er kendt som levesteder for disse parasitter.

Når du bliver bidt af en Lone Star-flåt, omprogrammeres kroppens immunsystem.

"Du går gennem skoven, og flåten har lige fået et måltid bestående af ko- eller pattedyrsblod," forklarer Cosby Stone, der er allergi- og immunologiprofessor ved Vanderbilt University. "Flåten, der bærer alpha-gal, bider dig og aktiverer dit allergi-immunsystem."

Herfra skaber din krop alpha-gal-antistoffer, og fra det tidspunkt er kroppen programmeret til at bekæmpe alpha-gal-sukkermolekyler. De fleste mennesker, der udvikler alpha-gal-syndrom (AGS), opdager deres sygdom efter at have spist kød, som er fyldt med alpha-gal.

Sygdommen, der oprindeligt huserede i det sydøstlige USA, er blevet mere almindelig i nordligere og vestligere regioner af landet, der oplever stigende temperaturer. Den nye undersøgelse fandt ud af, at antallet af mennesker, der testede positivt for AGS, steg over en femårsperiode: fra 13.371 i 2017 til 18.885 i 2021.

"Vi er bevidste om antallet af alpha-gal-tilfælde er stigende," bemærker Stone. "Det er også muligt, at fordi allergier generelt går op, øges reaktionerne på alpha-gal."

Stone anbefaler at man forsøger at behandle alpha-gal på samme måde, som andre flåtbårne sygdomme forhindres: brug insektmiddel, gå i det rette tøj og undgå højt græs og buskads.

Der er intet, der tyder på, at Lone Star-flåten kommer til Danmark.